El TC suspèn el ple de la DUI i adverteix Forcadell de responsabilitats penals si el tira endavant
Accepta el recurs d'empara del PSC contra la compareixença de Puigdemont dilluns al Parlament
MadridEl Tribunal Constitucional (TC) ha acceptat el recurs d'empara presentat pels diputats del PSC i ha suspès cautelarment el ple del Parlament previst per a dilluns, en el qual el sobiranisme pretén declarar la independència de Catalunya. El tribunal no ha trigat ni 24 hores a admetre a tràmit el recurs dels socialistes per unanimitat i ha pres una decisió excepcional: fins ara mai havia decidit suspendre un ple. En aquesta ocasió el TC ha determinat que, si se celebra el ple, els drets dels diputats de l'oposició serien vulnerats i no podrien ser reparats amb posterioritat.
En la interlocutòria feta pública a primera hora de la tarda, el TC deixa clar que notificarà personalment a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i a la resta de membres de la mesa el seu "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada". Si no obeïssin podrien incórrer en eventuals responsabilitats, "inclosa la penal". A dia d'avui, el ple encara no està convocat i el que fa el TC és suspendre l'eventual convocatòria, que Forcadell acostuma a signar els divendres. Aquest dimecres, però, Forcadell va tuitejar que el ple ja havia estat convocat.
Fonts de la presidència del Parlament apunten que el tweet es va fer un cop la Mesa i la Junta de Portaveus ja havien pres la decisió, però abans que el ple fos convocat formalment i s'enviés la notificació corresponent als 135 diputats de la cambra.
El tribunal ha fet valer l'article 56.6 de la llei orgànica del tribunal constitucional (LOTC) per prendre aquesta decisió amb caràcter "d'urgència excepcional". La immediatesa amb què s'ha resolt es justifica perquè si se celebrés el ple es "produiria un perjudici d'impossible o molt difícil reparació que faria perdre la finalitat del recurs d'empara". El TC, a més, considera que la "qüestió plantejada pot afectar l'aplicació i general eficàcia de la Constitució, alhora que es tracta d'una qüestió jurídica de repercussió social rellevant, que té conseqüències polítiques generals". El TC declara "radicalment nul·la" qualsevol actuació que pugui contravenir la resolució acordada i obre una peça separada on en un període de cinc dies les diferents parts poden presentar al·legacions.
La junta de portaveus i la mesa del Parlament van decidir aquest dimecres situar la compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en un ple que començaria dilluns a les 10.00 h. Els lletrats del Parlament i els grups de l'oposició es van oposar a aquesta convocatòria en entendre que vulnerava les sentències del TC. Tot i això, la majoria de JxSí i la CUP a la cambra la van tirar endavant i el sobiranisme preveu que el de dilluns sigui el ple de la DUI, malgrat que encara s'està debatent internament com hauria de ser aquesta declaració d'independència.
La decisió del TC es farà arribar al Parlament perquè aturi el ple de dilluns. Caldrà veure què decideix fer la mesa, encapçalada per la presidenta, Carme Forcadell. De moment, aquest dimecres la CUP -sense representació a la mesa- ja va reclamar que dilluns es proclami la independència encara que abans l'Estat hagi intervingut la Generalitat o hagi detingut el president del Govern, els consellers i, fins i tot, els diputats independentistes.