DECLARACIÓ DE RUPTURA
Política05/11/2015

El TC permet, per unanimitat, el ple del Parlament per debatre la declaració de ruptura

La decisió final evita discrepàncies entres els magistrats. El tribunal, això sí, admet a tràmit els recursos de C's, PSC i PP

Ferran Casas
i Ferran Casas

MadridEls 11 magistrats del Tribunal Constitucional (TC) s'han reunit aquest dijous a les onze del matí per decidir sobre si permeten o no que el Parlament debati dilluns el text de Junts pel Sí i la CUP d'inici del procés per convertir Catalunya en un estat independent en forma de república. La reunió ha començat amb una hora de retard per sobre del que estava previst i ha acabat cap a la una del migdia. Després d'un recés per dinar els magistrats han seguit el debat a la tarda i han decidit no acceptar la petició de suspensió cautelar feta pel PP i C's, en dues interlocutòries, una de resposta al PP i una altra de resposta a Ciutadans. És a dir, que el ple es podrà fer amb normalitat dilluns perquè, segons ha informat l'agència Efe, els magistrats entenen quer no poden establir un "control de constitucionalitat" sobre el debat d'un text del qual "se'n desconeix el contingut".

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això ha estat a la tarda. Al matí, el que han acordat els magistrats és admetre a tràmit els recursos de C's, PSC i PP contra els acords de la mesa de convocar el ple i la junta de portaveus sense un informe jurídic sobre la constitucionalitat de la moció presentada i sense que el grup del PP estigués constituït. La interlocutòria sobre aquests recursos, que exigirà escoltar abans les parts i la Fiscalia, pot trigar mesos a fer-se pública. A la tarda, el TC ha decidit no atendre la petició de suspensió cautelar del ple convocat per dilluns al matí en el qual es debatrà el text d'inici del procés de ruptura.

Cargando
No hay anuncios

L’unionisme va fer ahir un nou pas en la seva estratègia de traspassar al TC la responsabilitat d’ofegar políticament el procés, tal com ells van intentar fer a les urnes el 27 de setembre. L’alt tribunal, amb poders similars als d’una sala penal per fer complir les seves sentències després de la recent modificació de la llei –que els permetria fins i tot inhabilitar líders polítics catalans–, té des d’ahir més feina de la que s’esperava.

C’s, el PSC i el PP van presentar –ho van fer en persona els seus líders– recursos en què al·legaven que el ple era il·legal perquè la mesa i la junta de portaveus s’havien reunit sense que el grup del PP estigués constituït i el text es debatrà sense haver consultat als lletrats de la cambra si calia admetre’l. En el cas dels populars i el partit taronja, demanen que es prenguin mesures cautelars i s’impedeixi el debat. Difícilment la seva proposta prosperarà, però el cert és que els seus magistrats –la majoria és encara més clarament conservadora després de la vacant deixada per la mort del progressista Luis Ignacio Ortega la primavera passada–, ja molestos pel protagonisme que hauran d’assumir des de l’última reforma legal, hauran de fer equilibris per no desairar els unionistes en un moment de comunió entre Mariano Rajoy, Pedro Sánchez i Albert Rivera per no donar cap marge negociador a l’independentisme i aplicar la llei de manera estricta.

Cargando
No hay anuncios

Segons fonts de l’alt tribunal, el recurs del PSC pot marcar la sortida més airosa, ja que es podrien desestimar les mesures cautelars amb una simple providència (sense escoltar les parts ni argumentacions de fons) i deixar per més endavant pronunciar-se sobre si la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha procedit de forma correcta, tot i que no es passaria de l’amonestació. És el que, de moment, ja ha fet el ple aquest dijous al matí acceptant a tràmit els recursos.

Què s’aconseguiria permetent el debat? Preservar la unitat interna. La jurisprudència del TC quan ha rebutjat recursos d’empara similars del PP (com els de l’Estatut o els del pla Ibarretxe en la dècada anterior) o quan va donar per bo el debat de la declaració de sobirania evidencien que només si el sector conservador forcés molt la màquina es podria prohibir el ple. I la moció acabaria, per tant, el seu recorregut amb la foto d’un tribunal dividit. L’ombra del debat intern sobre l’Estatut es tornaria a projectar sobre el TC. En canvi, si deixen passar el tema i s’esperen a pronunciar-se sobre la resolució un cop aprovada, està assegurada la unanimitat per tombar-la. És una foto molt millor per a l’Estat i que ja s’ha produït, per exemple, amb la prohibició de la consulta del 9-N o la declaració de sobirania, i que carrega d’arguments el PP i el PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Això és el que es dóna per fet al TC que passarà i el que espera la Moncloa, que va acceptar resignada que el PP català presentés recurs d’empara per no veure’s desbordat per Ciutadans. De fet, ahir Mariano Rajoy ni tan sols es va referir als recursos d’empara. No va ni considerar l’opció que prosperin i, en canvi, sí que es va referir al recurs que presentarà un cop s’aprovi la moció. No serà immediat. Dilluns a la tarda podria convocar consell de ministres per validar el recurs que tenen a punt els serveis jurídics i dimarts o dimecres presentar-lo.

Junts pel Sí no s’arronsa

Cargando
No hay anuncios

Tant C’s com el PP català saben que la seva temptativa té poques possibilitats d’èxit. Per això ahir, al TC, tant Inés Arrimadas com Xavier García Albiol es van aferrar al simbolisme i a la transcendència de la foto conjunta unionista. “Espero que aquesta sigui la primera de moltes decisions junts”, va dir la líder taronja. “Aquest acte de simbolisme passarà a la història”, deia Albiol.

Miquel Iceta, en canvi, va aferrar-se més a marcar diferències amb els recursos del PP i C’s, tot i que no va tenir problemes a fer-se la fotografia conjunta amb les resolucions registrades. Els socialistes es limiten a condemnar davant del TC l’actuació de la mesa, si bé no volen la suspensió del ple de ruptura. “No tenim por del debat”, va defensar Iceta. ¿El recurs socialista és, per tant, merament simbòlic, i no tindrà transcendència? El líder del PSC esgrimeix que no. Que s’arribarà al ple havent actuat amb contundència i que al cap d’un mes o dos el TC pot acabar resolent que la mesa del Parlament i, per tant, Forcadell, van actuar malament. Un argument que tenen preparat per dilluns si l’alt tribunal admet els recursos.

Cargando
No hay anuncios

Digui el que digui aquest matí el ple presidit per Francisco de los Cobos, Junts pel Sí aposta per tirar endavant. El seu líder parlamentari, Jordi Turull, va reclamar ahir “fermesa total”, tot i que era optimista. “Suspendre’l seria una tupinada”, va dir. La CUP no va reaccionar i va afirmar que aquest ja era un primer acte d’insubordinació al TC.