El TC nega l’empara a Forcadell i alenteix l’accés a Estrasburg
Rebutja un recurs sobre la competència del Suprem per raons formals
BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) continua posant traves als líders independentistes per accedir a la justícia europea. Quan es complia el dotzè dia de vaga de fam de Jordi Turull i Jordi Sànchez i el novè de Joaquim Forn i Josep Rull -iniciada per denunciar la paràlisi del TC-, l’alt tribunal va emetre la seva primera resolució respecte a la trentena de recursos d’empara interposats pels encausats al Tribunal Suprem.
Una primera resolució, però, que no va ser positiva per a l’independentisme. El tribunal va descartar pronunciar-se sobre la competència del Suprem per jutjar els fets de l’1-O al·legant raons formals, perquè entén que no s’han exhaurit totes les vies -dimarts se celebra precisament al Suprem la vista de l’article de previ pronunciament en què el tribunal dirà si és competent.
Vuit mesos després d’admetre el primer recurs -de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell-, el TC el descartava -igual com els impulsats per Anna Simó, Anna Gabriel i Mireia Boya- per una qüestió de forma, sense entrar a estudiar el fons de la qüestió. Una mesura que implica que els afectats no poden accedir encara al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Totes quatre dirigents independentistes reclamaven que hauria de ser la sala penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qui analitzés la suposada rebel·lió durant els compassos del Procés del setembre i l’octubre del 2017.
El ple del TC va avançar la decisió -presa per unanimitat- però no va emetre encara la sentència ni l’argumentació jurídica, que arribarà d’aquí uns dies, segons va informar el tribunal. Fonts jurídiques es van limitar a explicar que la presentació d’aquest recurs era “prematura”, perquè encara no s’han exhaurit les vies prèvies, i especificaven que cal plantejar abans l’article de previ pronunciament que sol·liciti la declinatòria de jurisdicció.
Fonts de les defenses consultades per l’ARA interpreten que el TC “se’l va treure de sobre [el recurs] per no trepitjar” la decisió que prengui el Suprem la setmana vinent. A més, critiquen per dos motius que es desestimi per no haver exhaurit les vies prèvies. El primer és que la valoració de si el recurs era “prematur” s’havia de fer a l’hora d’admetre a tràmit el recurs, a l’abril. El segon, subratllen, és que el tràmit de l’article de previ pronunciament en què es posa en dubte si el Suprem és el tribunal adequat per jutjar els fets és específic de quan culmina la instrucció, però que al llarg del procediment es pot qüestionar la competència en qualsevol moment. Per tant, entenen que són dues impugnacions independents. Per això les fonts consultades denuncien que no pertoca vincular aquest recurs d’empara amb la vista que tindrà lloc dimarts vinent, sinó amb els que ja havien presentat davant Pablo Llarena el 17 de gener i posteriorment a la sala del Suprem i que van ser rebutjats.
Les opcions a partir d’ara
¿La decisió del TC implica que Forcadell, Simó, Boya i Gabriel no poden recórrer a Estrasburg? “Sobre el paper ens permet anar-hi, però no sé si és el millor moment”, adverteix un dels lletrats implicats. La raó és que si els dotze magistrats rebutgen el recurs d’empara per qüestions formals, només podrien anar a Europa a debatre sobre si s’havien exhaurit totes les vies abans d’arribar al TC, però no a discutir si, efectivament, el Suprem és o no competent per jutjar la suposada rebel·lió. Si es vol obeir allò que va dictaminar ahir el TC, caldrà esperar a la resolució del Suprem sobre la vista de dimarts, recórrer a la sala d’apel·lacions, tornar a presentar un recurs d’empara al TC i esperar que n’estudiï el fons. Aleshores ja es podrà qüestionar la competència del Suprem a Estrasburg. La “trampa” del TC, lamenten els lletrats, segueix bloquejant el procediment, mentre continua la vaga de fam.