Política22/09/2017

El TC posa multes diàries d'entre 12.000 i 6.000 euros a Jové i Vidal i als 27 síndics

El govern aconsegueix la unanimitat dels 12 membres del tribunal, però no evita tres matisacions

Ernesto Ekaizer
i Ernesto Ekaizer

MadridEl ple del Tribunal Constitucional va aprovar ahir per unanimitat imposar multes de 12.000 euros diaris a Josep Maria Jové, secretari del departament d’Economia, i de 6.000 a Montserrat Vidal, cap de l’àrea de Processos Electorals, que considera responsables de l’administració electoral catalana. També ha imposat 12.000 euros diaris de multa per a cada un dels cinc membres de la Sindicatura Electoral Central, i 6.000 per als 22 de les sindicatures territorials.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les multes no són retroactives, miren de desactivar l’organització electoral. Per lliurar-se’n, els afectats tenen un dia per renunciar als seus càrrecs i anul·lar les decisions adoptades, un cop s’hagi publicat la decisió al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Durant la tarda d’ahir, la presidenta de la Sindicatura de la Vall d’Aran, Carme Vilanova, va fer arribar al TC el seu escrit de renúncia.

Cargando
No hay anuncios

El TC aplica així l’article 92.5 de la seva llei orgànica a Jové i Vidal i als 22 síndics territorials. Aquesta disposició permet al TC imposar les multes sense escoltar prèviament les parts, però dona tres dies -un cop presa la decisió- als afectats i al fiscal per presentar al·legacions per anul·lar les multes. Això, però, sense suspendre l’aplicació de la sanció. Un cop rebudes les al·legacions, el tribunal confirmarà o deixarà sense efecte les multes diàries. El motiu per no escoltar les parts abans de resoldre la multa és que concorren “circumstàncies d’especial transcendència constitucional”.

En canvi, als 5 membres de la Sindicatura Central el TC ja els va donar la setmana passada un termini de 48 hores per presentar al·legacions. Alguns d’ells van dir que no havien rebut l’avís, però fins i tot els que sí que el van rebre no van respondre al tribunal.

Cargando
No hay anuncios

El TC va debatre àmpliament per aconseguir arribar a aquesta decisió de multa amb la unanimitat que ha caracteritzat totes les seves decisions sobre el referèndum de l’1-O. Tres magistrats dels 12 van donar suport a la multa però van fer servir arguments diferents als emesos per la interlocutòria: Fernando Valdés, Juan Antonio Xiol i Maria Lluïsa Balaguer. El dos primers ja van votar el 2016 contra la facultat sancionadora del TC, i ara tornen a expressar aquest punt de vista, malgrat que avalen la multa. El tercer d’aquests vots concurrents ha sigut el de Balaguer, catedràtica de dret constitucional, per a qui aquest tipus de mesures, derivades de la complexa situació política, desdibuixa la naturalesa primària del TC. La unanimitat assolida, tot i els matisos, es basa també en la idea que el TC no es veurà altre cop en el tràngol d’adoptar mesures més dures que es preveuen a l’article 92.4: la suspensió d’autoritats i treballadors públics que incompleixin les resolucions del tribunal. És a dir, si Rajoy vol suspendre Puigdemont o altres membres del Govern, la unanimitat del TC es trencarà.

Fonts jurídiques assenyalen que la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, estan advertits d’aquest fet, tot i que actualment l’executiu de Rajoy no preveu demanar-ho, malgrat que consideren una provocació les conductes del president de la Generalitat amb tuits com el d’ahir anunciant els col·legis electorals.