El TC demana a la Fiscalia que actuï penalment contra Forcadell
El ministeri públic ja s'ha manifestat favorable a querellar-se contra la presidenta del Parlament per desobediència
MadridEl Tribunal Constitucional ha decidit aquest dijous, per unanimitat, demanar a la Fiscalia que estudiï actuar penalment contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver "incomplert el seu deure d'acatar les decisions del Tribunal". La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, ja va anunciar a principis de setembre que estava disposada a querellar-se contra Forcadell per desobediència.
La decisió del TC ha coincidit, gairebé a la mateixa hora, amb la del Tribunal Suprem de demanar permís al Congrés dels Diputats per jutjar el portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català a Madrid, Francesc Homs, pel 9-N. I coincideix també amb el dia que el Parlament aprova el nou full de ruta de Carles Puigdemont cap a la independència després del debat de política general, amb un referèndum l'any vinent i eleccions constituents el 2018. L'independentisme s'enfronta al curs judicial més calent per al procés, en què finalment es pot passar de l'amenaça als fets, amb inhabilitacions de diferents polítics.
De reportera de TVE a presidenta del Parlament: 10 coses que (potser) no saps de Carme Forcadell
El TC demana actuar contra Forcadell per haver sotmès a votació al Parlament les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent just després que uns dies abans l'alt tribunal hagués advertit que havia "d'impedir o paralitzar" qualsevol iniciativa que suposés avançar cap a la independència. Es tracta d'una decisió sense precedents. I arriba, sorprenentment, després que diferents fonts de l'alt tribunal asseguressin durant el setembre que volien aparcar uns mesos la inhabilitació de Forcadell i no actuar fins que resolguessin sobre la seva reforma. Els magistrats també tenen entre mans fins a dos recursos d'inconstitucionalitat –un del govern basc i un altre de la Generalitat– sobre la reforma del PP per convertir-los en cort penal, una ingerència que no va agradar al TC.
El TC s'espolsa responsabilitats
Ara el tribunal ha decidit anul·lar les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent i posar el cas a les mans de la Fiscalia. Els magistrats asseguren que en cap cas estan fent servir la reforma del PP i al·leguen que, en última instància, qui decidirà si s'ha comès un delicte per desobediència i si Forcadell pot haver d'enfrontar-se a la inhabilitació és el fiscal. En l'escrit, assenyalen que no es consideren cridats a resoldre si la conducta de Forcadell és constitutiva o no d'infracció penal, però que sí pot posar els fets sobre la taula del ministeri públic perquè aquest, "si ho veu pertinent, promogui l'exercici de les accions penals que consideri procedents".
Tot i que es tracta d'una mesura inèdita, el TC ha optat per escollir la mesura més benèvola per apuntar contra Forcadell. Entre les seves competències, abans de la reforma exprés del PP, ja existia la possibilitat de demanar a la fiscalia que actuï per incompliment de les seves sentències. En cap cas està demanant ja la inhabilitació de la presidenta del Parlament.
En defensa de la "llibertat d'expressió"
El 18 d'agost, la presidenta del Parlament va rebre una notificació del TC que recollia la suspensió de les conclusions de la comissió. Li donava 20 dies per presentar un informe d'al·legacions que justifiqués per què va permetre que es votessin. En el seu escrit, Forcadell va defensar la seva actuació al capdavant de la cambra, va negar que hagués desobeït el TC i va assegurar que “la llibertat d'expressió i el dret de participació dels ciutadans per mitjà dels seus representants” s'ha de produir “sense pertorbacions il·legítimes”. És a dir, es va erigir davant dels magistrats com a mera intermediària entre el poble i els seus representants.