TRIBUNALS
Política30/06/2016

El TC aixeca part del veto a Exteriors

Avala que el Govern mantingui relacions amb l’estranger però manté suspès el nom del departament

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaDesprés de cinc mesos de suspensió cautelar -els que marca la llei-, el Tribunal Constitucional es va pronunciar ahir sobre la conselleria d’Afers Exteriors que pilota Raül Romeva. L’alt tribunal va donar parcialment la raó a l’Advocacia de la Generalitat i va aixecar el veto als articles del decret de creació del departament que especifiquen les funcions de la conselleria, i també va avalar la norma que recull les competències de la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera, permet que Romeva exerceixi les seves competències en acció exterior fins que no dicti sentència. Ara bé, el TC sí que va mantenir el veto al nom de la conselleria d’“Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència” perquè coincideix amb el del ministeri que dirigeix en funcions José Manuel García-Margallo i que desenvolupa les competències recollides a l’article 149 de la Constitució, reservades només a l’Estat. Emparant-se en això, l’alt tribunal també rebutja el canvi de nom que van idear els serveis jurídics del Govern per intentar esquivar la suspensió del TC i que s’usava fins ara: departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.

Cargando
No hay anuncios

En la interlocutòria, l’alt tribunal recorre a la seva jurisprudència per recordar a l’advocat de l’Estat -que havia demanat que es mantingués tot el veto- que només es manté la suspensió en casos de “gran rellevància constitucional” o que poden causar un dany irreversible mentre no es dicta sentència. És més, el tribunal demana al govern espanyol que si acusa la Generalitat de provocar perjudicis sense marxa enrere cal que ho demostri o raoni perquè són de difícil reparació.

La declaració de sobirania

Cargando
No hay anuncios

L’alt tribunal diferencia el cas de la conselleria d’Exteriors del de la declaració de sobirania del 23 de gener del 2013. En aquell moment, el TC també va dictar la suspensió automàtica i posteriorment va mantenir el veto a tota la resolució perquè va considerar que era de “gran relleu constitucional”. Tot i que també admet que la creació de la conselleria d’Exteriors s’emmarca en el procés sobiranista, creu que de la literalitat dels articles suspesos no se’n desprèn que la creació del departament sigui una eina per assolir la independència. En tot cas és una interpretació que valorarà posteriorment a l’hora de dictar sentència.

L’aixecament de la suspensió no és una decisió definitiva sobre el conflicte de competència plantejat pel govern en funcions de Mariano Rajoy, sinó que el tribunal presidit per Francisco Pérez de los Cobos dóna aire a la Generalitat mentre no emet sentència definitiva. El TC no ha entrat en el fons de l’assumpte i queda veure si dóna la raó al govern espanyol o al català.

Cargando
No hay anuncios

Un dels arguments que esgrimia l’advocat de l’Estat és que els partits independentistes identifiquen el departament de Romeva com una “estructura d’estat” que ha de servir per a la “projecció internacional del procés de transició nacional”. Un fi, afegeix, que és “inconstitucional” i que, a més, “perjudica” la política exterior de l’Estat. En aquest sentit, el govern de Rajoy demana al Constitucional que tingui en compte en la seva decisió el “context” en el qual es crea el departament i, per enfortir la seva argumentació, s’agafa al discurs del president, Carles Puigdemont, al Parlament sobre l’estructuració del Govern i al Llibre Blanc de la Transició Nacional. En tots dos casos es parla de cuidar el flanc exterior per treballar el reconeixement internacional en cas d’independència.

L’advocat de l’Estat també assegura que l’acció de la Generalitat i del Diplocat -el Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya- per explicar el procés a l’exterior ha generat “confusió” a les autoritats estrangeres i ha “vulnerat” la imatge d’Espanya com un país “respectuós amb l’estat de dret i avalador de la seguretat jurídica”.

Cargando
No hay anuncios

“Fer feina” indiferentment del TC

Després de conèixer la decisió del Constitucional, el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, va afirmar que el Govern continuarà “fent feina” digui el que digui el TC. En declaracions al Parlament, Romeva va considerar que l’aixecament del veto demostra l’“absurditat de tot plegat” i va titllar la decisió d’“irrellevant”. A més, va reiterar que l’executiu català ha actuat sota empara legal (ho reconeix el mateix TC) i que hi ha un mandat ciutadà que obliga a la internacionalització del procés d’independència.