Una taula "pel dret a decidir" veurà la llum aquest mes
CiU i ERC rebategen el Consell de Transició Nacional
Barcelona.El Consell Català per a la Transició Nacional, un òrgan d'assessorament previst en l'acord d'estabilitat entre CiU i ERC, serà rebatejat abans de néixer. El Govern està ultimant -juntament amb els grups parlamentaris que van donar suport a la declaració de sobirania- el nom, l'estructura i la composició d'aquest nou organisme. Però el que ja és segur, segons van explicar a l'ARA fonts coneixedores de les converses, és que el concepte de "transició nacional" caurà de la denominació final. La voluntat és constituir un ens tan transversal com sigui possible, sustentat per un concepte com el dret a decidir, més susceptible, per tant, d'atreure el PSC.
Serà un consell, taula o acord "pel dret a decidir" i tindrà una base parlamentària, tot i que amb tota probabilitat comptarà amb representants del Govern i estarà obert a la participació de la societat civil, el món acadèmic i les entitats municipalistes de Catalunya. A falta de tancar-se els serrells, l'òrgan podria constar d'un ple que es reuniria al Parlament -la declaració de sobirania de fet atorga a la cambra catalana un protagonisme "principal" en el procés sobiranista- i d'una comissió delegada o executiva per fer més operativa la seva feina.
En els pròxims dies s'acabarà de determinar quin nivell de formalitat tindran les seves reunions i si se li dóna caràcter de comissió o de grup de treball al Parlament. La previsió és que es constitueixi aquest mes de febrer. Tindrà la funció d'explorar els camins legals cap a una consulta d'autodeterminació i definir les estructures d'estat imprescindibles per afrontar amb garanties el procés cap a la plena sobirania.
Paral·lelament, l'executiu d'Artur Mas aprovarà -probablement el dimarts 19 de febrer- la creació d'un consell assessor de caràcter més tècnic i administratiu, per donar assistència al Govern en aquest procés. Ahir, precisament, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va referir-s'hi en la seva compareixença al Parlament per exposar les prioritats del seu departament.
Fre a la invasió competencial
Aquesta legislatura una de les prioritats de la conselleria que dirigeix Homs serà combatre la "constant" invasió competencial del govern espanyol. Els serveis jurídics de la Generalitat estaran especialment amatents per defensar les competències catalanes. Davant d'un estat que lamina l'autogovern, "ofega" econòmicament els catalans i actua amb "gran deslleialtat", el camí de la Catalunya autonòmica "ja no dóna més de si", va sentenciar el portaveu del Govern.
Homs va aprofitar la seva compareixença per anunciar que pensa reforçar l'Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública -creada fa dos anys- per afavorir la transparència en les contractacions. D'altra banda, va avançar que l'executiu suprimirà totes les subvencions als mitjans de comunicació, llevat de les vinculades a l'ús del català. Els ajuts als mitjans passaran dels 9,4 milions d'euros el 2012 a prop de 5 milions aquest any.
Pel que fa a TV3 i Catalunya Ràdio, tot i ser la "joia de la corona" per la seva funció de servei públic i pilar comunicatiu en llengua catalana, va deixar entreveure que el seu pressupost tornarà a contreure's i caldran nous "sacrificis", obligats per la necessitat de reduir el dèficit.