Taula de diàleg

Sánchez es reunirà amb Aragonès dimecres abans de la taula de diàleg

Fonts de la Moncloa i del Govern confirmen que s'ha acordat que els dos presidents es reuneixin primer a la Generalitat i després inaugurin l'inici de la negociació, tot i que no es quedaran tota la reunió i marxaran després d'obrir-la

MadridHi ha hagut suspens, però finalment Pedro Sánchez sí que assistirà a la taula de diàleg amb la Generalitat. El president espanyol ho va anunciar ahir en una entrevista a TVE a menys de 48 hores de la trobada. El mateix Sánchez va revelar també la data: demà. Tot i que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va deixar caure que seria o dijous o divendres, ahir a la tarda ja guanyava opcions que fos dimecres per la confluència d’altres cites a l’agenda. Sánchez té un viatge a Grècia divendres i rep el president de Colòmbia dijous, i la ministra de Transports, Raquel Sánchez, compareixia dijous a la tarda al Congrés. Queda per definir l’hora, però demà al matí hi ha sessió de control al govern espanyol al Congrés, així que tot apunta que serà a la tarda.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez va justificar la seva presència perquè fa temps que no es reuneix la taula i per la seva “aposta ferma pel diàleg i el retrobament”. Mantindrà una primera trobada amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que servirà per “situar els objectius i la metodologia” de la reunió posterior. Fonts de la Moncloa i de la Generalitat confirmen que s'ha acordat que els dos presidents es reuneixin primer al Palau de la Generalitat i després inaugurin la taula de diàleg presidint l'inici de la trobada, tot i que no es quedaran tota la reunió i marxaran després d'obrir-la. De moment, aquest dimarts Junts ja ha anunciat que els seus representants a la taula seran el vicepresident, Jordi Puigneró; el secretari general, Jordi Sànchez; el vicepresident del partit, Jordi Turull, i la portaveu al Congrés de Junts, Míriam Nogueras. Aquesta informació ha sigut ampliada aquí.

Cargando
No hay anuncios

Un cop confirmada la presència de Sánchez a Barcelona, el consell executiu nomenarà avui els representants de la Generalitat. En un principi, Esquerra havia designat que els seus representants fossin Roger Torrent, Laura Vilagrà i el mateix Aragonès, però el fet que ell i Sánchez es vegin per separat abans de la reunió fa dubtar sobre si el cap de l’executiu català es quedarà finalment a la trobada entre consellers i ministres.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la Moncloa sí que ha anunciat qui seran els sis ministres que participaran en la reunió: Miquel Iceta (Cultura), Raquel Sánchez (Transports), Isabel Rodríguez (Política Territorial) i Félix Bolaños (Presidència) per part del PSOE; i la vicepresidenta, Yolanda Díaz, i Manuel Castells (Universitats) per part d’Unides Podem.

Cargando
No hay anuncios

La tardança del president espanyol a confirmar la seva assistència a la trobada va fer aflorar de nou la tensió entre socis de govern a la Generalitat. Junts supeditava la seva tria a la rellevància que donés el govern espanyol a la cita, i pressionava perquè ERC fes el mateix. Així, ahir al matí la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va instar Aragonès a absentar-se de la cimera si Sánchez no venia a Barcelona. A parer seu, això hauria sigut un “mensypreu” de la Moncloa cap a la Generalitat, per la qual cosa considerava que Aragonès s’ha de plantar per “dignitat institucional”. Va recordar que Sánchez havia assistit a la primera reunió de la taula de diàleg el febrer del 2020 quan presidia el Govern Quim Torra -sempre reticent a entomar aquest tipus de negociació amb el govern espanyol- i que no s’entenia que ara no fes el mateix amb el president Pere Aragonès. Per a Junts es tracta d’un “joc” del líder del PSOE per la seva manca de voluntat d’anar més enllà en la resolució del conflicte que la concessió dels indults als presos polítics.

La petició d’Artadi va contrariar Esquerra, que va demanar a Junts i la CUP -que ha convocat una manifestació en contra de la taula- que no restin força a la Generalitat. “La divisió ens debilita i no contribuirem a fer-la gran, cal fer pinya perquè la taula de negociació és una oportunitat i així ho tenim concretat en els acords d’investidura”, va assenyalar la secretària general i portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta, en roda de premsa, i va emplaçar “l’independentisme a no desaprofitar la via de la negociació”. Tanmateix, Junts manté el seu escepticisme. “La responsabilitat que funcioni és del PSOE i d’ERC, que són els que en van pactar els termes”, va replicar Artadi, i va assegurar que, malgrat estar oberts a la negociació, l’instrument de la taula de diàleg té problemes “estructurals”: “Nosaltres vam reclamar un mediador”.

Cargando
No hay anuncios

Topada pel contingut

Juntament amb la data i els integrants, les qüestions a abordar també han marcat la prèvia de la taula de diàleg. Ahir Sánchez ja va tancar la porta al referèndum d’autodeterminació per enèsima vegada, i va reiterar que el nou encaix ha de sortir d’un acord entre les parts que després se sotmeti a votació dels catalans. De tota manera, el cap de l’executiu va apostar per “començar les coses amb les quals ens podem posar d’acord”. I això és, segons Sánchez, la superació de la pandèmia, la recuperació econòmica i els fons europeus. També aquelles qüestions que en els últims anys els presidents catalans, des d’Artur Mas fins a Quim Torra, van traslladar a la Moncloa relatives a inversions i transferències.

Cargando
No hay anuncios

“Si hi anem amb un programa de màxims, la conversa durarà poc”, va reiterar Sánchez sobre el referèndum. De fet, que el diàleg sigui “breu”, en paraules d’un Iceta que també va abonar la tesi del president espanyol, no convé ni al PSOE ni ERC. La taula és un instrument que uneix els dos partits a Madrid i fer públiques les diferències en relació al conflicte de fons suposaria restar-li crèdit, cosa que donaria arguments als seus detractors.

Això no vol dir que Esquerra i Junts no insisteixin en l’autodeterminació i l’amnistia, però l’executiu de l’Estat insistirà en altres enfocaments. ¿Entraria, en aquest paquet, l’ampliació de l’aeroport del Prat? Ahir diversos ministres, com la responsable de Transports, van apuntar que podria ser un dels temes si ho volia la Generalitat, però que d’entrada ja hi havia altres fòrums, com la Comissió Bilateral, per discutir-ho. La suspensió d’aquesta inversió, que ha marcat la prèvia de la taula, no sembla haver espatllat les relacions entre governs. Com a mínim, no prou perquè Sánchez no s’impliqui en primera persona amb el diàleg.