Els cartells contra els Maragall

Esquerra conclourà la investigació sobre el responsable dels cartells divendres

Tardà exigeix "saber-ho tot" sobre els cartells contra els Maragall més enllà de la dimissió de Sabrià

ARA

BarcelonaEl cas dels cartells sobre els Maragall destapat per l'ARA ha sacsejat Esquerra en els últims dies i el partit ja ha fixat un horitzó per dirimir-ne responsabilitats. Serà divendres a la tarda quan l'executiva nacional del partit validarà l'informe que ha d'elaborar el responsable de la investigació interna del partit, Xavier Mombiela, a partir de les declaracions que ha de prendre als implicats al llarg d'aquesta setmana. Un informe que també ha de posar en coneixement de la comissió d'ètica del partit. A partir de les conclusions que se n'extreguin, l'executiva és la que haurà de prendre mesures disciplinàries i també si es trasllada a les autoritats judicials. Després de la reunió de l'executiva també s'ha convocat un consell nacional. "L'executiva nacional té la voluntat de posar punt i final a aquesta situació el més aviat possible", ha afirmat la portaveu del partit, Raquel Sans, en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, tot i les múltiples preguntes sobre el cas dels cartells, però també sobre l'estructura B que Esquerra tenia dissenyada per fer contracampanyes, entre les quals la dels cartells dels Maragall, Raquel Sans no ha volgut donar cap detall sobre el cas. De fet, no ha volgut ni valorar les últimes informacions que s'han publicat aquest cap de setmana, en què La Vanguardia apuntava que el partit hauria pagat 50.000 euros pagats als tres joves que van executar l'acció per mantenir el seu silenci. ERC va negar aquesta informació en un comunicat: "En cap cas s’ha fet cap pagament per silenciar l’acció dels cartells ni l’elaboració de presumptes factures falses". Preguntada pel cost total de l'acció, Sans no ha volgut entrar-hi i ha deixat en mans de la investigació interna esclarir tots els detalls.

Cargando
No hay anuncios

Tardà exigeix "saber-ho tot"

Una de les principals veus del sector junquerista d'ERC, davant els que demanen una renovació de lideratges a la formació, és la de l'exportaveu al Congrés Joan Tardà. En una entrevista a El Punt Avui aquest dilluns, entra a fons en el cas dels cartells de falsa bandera contra els germans Maragall i reclama "conèixer la veritat" sobre l'afer i "que es depurin responsabilitats", més enllà de la dimissió del viceconseller Sergi Sabrià. La de l'exdiputat al Congrés ha estat una de les veus més dures contra la gestió de l'afer, que va titllar d'"atemptat contra el partit" el dia que es va publicar la informació.

Cargando
No hay anuncios

Tardà confessa que sent una "profunda vergonya" per la situació, i veu que la resposta del partit és tova i amb "excuses de mal pagador". En aquest sentit, l'exdiputat republicà veu poc creïbles les disculpes que la direcció ha fet públiques, així com la dimissió de Sabrià, un dels principals assenyalats per la investigació, que tenia un rol preeminent en la comunicació B del partit, perquè considera que "demanar perdó sense que se sàpiga la veritat, es depurin responsabilitats i es demani perdó a la militància i a la ciutadania, no és creïble".

L'esclat de l'escàndol —i de la investigació interna— es produeix en un moment de profunda divisió al partit davant del congrés que farà al novembre per renovar o mantenir el lideratge del fins fa poc president del partit, Oriol Junqueras. Tardà veu Junqueras com la persona adequada per a la nova etapa que creu que ha d'obrir la formació. Tot i que porta 12 anys liderant el partit, i malgrat els últims revessos electorals, l'exdiputat creu que la figura de Junqueras és "inqüestionable". Considera imprescindible renovar la direcció, però també assegura que pretendre fer "taula rasa" és "infantilisme polític". Junqueras ha defensat des del primer moment que no sabia que els cartells denigrants fossin un atac de falsa bandera, malgrat que Sabrià, el dia de la seva dimissió, va apuntar que n'havia informat la direcció del partit: no va mencionar Junqueras, però va donar a entendre que ho sabia.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, la portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha evitat repetir el que va dir la setmana passada sobre qui en tenia coneixement, en què va explicitar que ho va saber la direcció i va parlar, concretament, de la presidència i la secretaria general, és a dir, a Oriol Junqueras i Marta Rovira. Aquest dilluns, Sans ha matisat les seves paraules i ha assegurat que no pot "respondre per qui sap i qui no sap" la informació i, en aquest sentit, ha assegurat que ella, per exemple, no en tenia coneixement tot i formar part de la direcció.

Les negociacions per la investidura

En plena crisi interna, Esquerra continua negociant tant amb el PSC com Junts la investidura del pròxim president de la Generalitat. Sans ha assegurat que les converses avancen a més bon ritme amb els socialistes que amb els juntaires. "L'intercanvi fluid de propostes és més amb el PSC", ha afirmat Sans. La portaveu no ha volgut mullar-se sobre si abans que acabi el mes de juliol hi pot haver entesa amb el partit de Salvador Illa. És el termini que s'ha fixat el partit per arribar a un preacord amb els socialistes i sotmetre'l a consulta de la militància.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, preguntat sobre què ha de fer ERC si l'expresident Carles Puigdemont es presenta a la investidura, Tardà diu que se sent "molt poc interpel·lat" per Junts, i no veu amb mals ulls investir Salvador Illa si per facilitar-ne la investidura no s'entén "regalar-la".