Tardà defensa que ERC deixi de ser un partit "exclusivament independentista" i sacseja el debat intern

Bassa i Forcadell adverteixen que combatran aquesta tesi i remarquen que no hi ha "alliberament social" sense "república independent"

Oriol Junqueras i Elisenda Alamany, en la presentació de la candidatura
2 min

BarcelonaDesprés d'escollir Oriol Junqueras de nou president d'Esquerra, els republicans estan immersos en la segona fase del congrés per decidir el rumb del partit en els propers anys. En aquest context, l'exdiputat al Congrés Joan Tardà, afí a Junqueras, ja ha sacsejat el debat intern de la formació. El seu article d'aquest divendres a l'ARA, en què reclamava que Esquerra deixi de ser un partit "exclusivament independentista", ha causat impacte en diversos dirigents del partit. Sense anar més lluny, li han replicat obertament la mateixa expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa, ambdues empresonades pel referèndum de l'1 d'Octubre, i també l'actual diputada republicana al Congrés Pilar Vallugera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tesi de Tardà, expressada en aquest diari, és la següent: "En l’actual procés congressual Esquerra haurà d’encarar el debat sobre la conveniència de deixar de ser un partit polític exclusivament independentista. Substituir l’objectiu final de la independència, fixat en l’article 2 dels estatuts des de la darrera dècada del segle XX, pel de la proclamació de la República Catalana". Això vol dir, segons ell, fer una crida a aglutinar el catalanisme polític "sense sectarismes ni vetos creuats" que es consideri d'esquerres, ja siguin "independentistes, sobiranistes o federalistes/autonomistes". I remata que Esquerra s'ha de convertir en el partit que aglutini aquells que persegueixen la "república catalana independent" i també dels que anhelen una "república catalana articulada amb l'estat espanyol".

Forcadell ha respost a Tardà a través de Twitter. "Esquerra no ha estat mai un partit exclusivament independentista, des de la seva fundació és també d'esquerres i republicà [...]. I per poder-ho ser en plenitud ha de ser independentista. Només amb una república catalana ho aconseguirem".

En la mateixa línia, l'exconsellera Dolors Bassa ha expressat a la xarxa X que la trobaria en el "pol oposat" a la seva tesi. "Em trobaràs defensant Esquerra com a partit independentista", diu, i afegeix: "L'alliberament social i nacional només és possible amb una república catalana independent".

Més dura ha estat l'actual diputada al Congrés Pilar Vallugera, que li ha recriminat que hagi obert el debat a través dels mitjans de comunicació, un retret que també li ha fet l'exalcalde de Tarragona Pau Ricomà. "El dia que Esquerra deixi de tenir com a objectiu la independència ens hauràs expulsat a uns quants", ha conclòs Vallugera.

La segona part del congrés d'Esquerra està previst per als dies 15 i 16 de març, quan s'aprovaran els nous estatuts i la ponència política. La nova direcció encapçalada per Junqueras ha de proposar els membres que s'encarregaran de redactar les ponències, en què es vol integrar les candidatures alternatives de Xavier Godàs i Helena Solà, que es van enfrontar a Junqueras per canviar el lideratge del partit. Tot plegat haurà de quedar constituït en el consell nacional de l'11 de gener, però el debat sobre què vol ser ERC en el futur ja ha començat, com ho prova el sacseig intern que ha propiciat l'article de Tardà.

stats