Política06/08/2019

Tardà culpa l'ANC de la fragmentació de l'independentisme: "S’ha convertit en un contrapoder"

L'exdiputat d'ERC al Congrés i la CUP defensen l'amnistia si la sentència del TS és condemnatòria

Ara
i Ara

Barcelona“L’ANC s’equivoca perquè ha abandonat el seu ADN. S’ha convertit en un contrapoder”. L’exdiputat d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha carregat contra l’Assemblea que “en lloc de facilitar l’acumulació de forces" està "pervertint la voluntat diàfana de l’independentisme de ser flexible i obert” després de la no inclusió dels partits a la zona de convidats de la Diada. Tardà, que en una entrevista a RAC1 també s’ha mostrat indignat amb les últimes accions dels CDR, s’ha defensat de les crítiques per la fragmentació de l'independentisme amb una referència històrica: “Quan Macià va proclamar la República Catalana devia pensar que ja es podia morir. Després arriben tres comissionats de la República espanyola i li diuen que, si hi renuncia, promouran un estatut que reconegui Catalunya. Algú creu que va actuar com un botifler?”

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’exdiputat del Congrés, que ha insistit en la convocatòria d’eleccions després de la sentència del judici al Procés, ha apostat per un govern ampli amb l'amnistia i el retorn dels exiliats com a objectiu que dialogui amb els socialistes. “Si el PSOE es trobés amb un govern de front ampli, amb independentistes i no independentistes, que es comprometés amb l’estat del benestar, amb l’amnistia i amb la voluntat de negociar amb el PSOE i Podem, per què hauria de boicotejar-lo?", ha dit Tardà, que considera que un govern de Pedro Sánchez, encara que no sigui en coalició en Podem, “sempre serà més dialogant” que un amb el PP i Cs: “Es tracta de respondre amb el cervell i no amb el budell”.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta línia, ha posat el focus en un govern que representi més catalans dels que creu que representa el Govern de Catalunya i en què tinguin cabuda no només els ciutadans que volen un referèndum acordat, sinó també els que volen "una solució". Tot i que no descarta que calgui tornar a la unilateralitat i la desobediència, l’exdiputat del Congrés no ho considera un objectiu prioritari i creu que aquest escenari seria "un fracàs per a la democràcia".

Cargando
No hay anuncios

Les paraules de Tardà han estat intensament replicades a les xarxes socials per part de simpatitzants independentistes i el seu excompany de files al Congrés Gabriel Rufían ha sortit en la seva defensa. Sense dirigir-se a ningú en concret però sí a aquells exvotants de Convergència, el portaveu dels republicans a la cambra baixa ha advertit que no acceptarà "ni mitja lliçó" d'aquells que aplaudien aquells que "primer van pactar amb Felipe [González] i després amb Aznar".

La CUP també apunta a l'amnistia

La CUP també veu amb bons ulls l'amnistia per als polítics empresonats davant la poca probabilitat que la sentència dicti una absolució. La diputada al Parlament Natàlia Sànchez ha considerat que la primera exigència fins que no arribi la sentència és l'absolució i "la reparació" pels mesos de presó i exili "totalment injustos i desproporcionats" i que "no responen a cap lògica de defensa dels drets humans". Sànchez creu que la sentència arribarà en una lògica "de càstig al poble que es va mobilitzar" i que "ja està escrita". "L'amnistia pot ser una via de reivindicació", ha afegit, en resposta a les paraules de Tardà.