Justícia
Política10/10/2022

Què és i com t'afecta el Consell General del Poder Judicial

El bloqueig de l'òrgan de govern dels jutges repercuteix en el funcionament de la justícia

MadridLa crisi provocada pel rebuig del PP a pactar amb el PSOE la renovació dels membres del Consell General del Poder Judicial, que fa 1.406 dies que està en funcions, ha portat la justícia espanyola a la vora del col·lapse i a ser vigilada de prop per la Comissió Europea, que veu amb preocupació el que està passant. A continuació t'expliquem per què t'hauria d'importar aquesta qüestió.

Què és el CGPJ?

El Consell General del Poder Judicial és l'òrgan de govern dels jutges. La seva principal missió és la gestió de l'administració de la justícia, i és també l'òrgan que vigila que els tribunals funcionin correctament i amb independència. I això com ho fa? Doncs és l'òrgan que nomena jutges i magistrats, que decideix els ascensos i que aplica el règim disciplinari. El CGPJ és qui defensa la justícia d'intromissions d'altres poders de l'Estat, com l'executiu o el legislatiu, a través dels seus pronunciaments. El president del CGPJ també ho és del Tribunal Suprem i, per tant, ostenta la condició de primera autoritat judicial de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Com s'elegeixen els seus membres?

El Congrés de Diputats i el Senat elegeixen 10 vocals cadascun amb el suport de tres cinquenes parts, de manera que a la pràctica és imprescindible un pacte entre els dos grans partits, el PP i el PSOE, que tradicionalment s'han repartit aquests llocs tot i que també hi han entrat persones proposades per CiU o el PNB. Els vocals escollits han de ser o bé magistrats amb més de 15 anys d'experiència o bé juristes de prestigi també amb 15 anys de trajectòria.

Cargando
No hay anuncios

En quina situació està ara el CGPJ?

Doncs fa 1.406 dies que està en funcions perquè el seu mandat és de cinc anys, per no coincidir exactament amb les legislatures. Quan passen aquests cinc anys, els dos grans partits en pacten la renovació en funció de les majories parlamentàries, és a dir, si hi ha majoria progressista aquest fet es trasllada a la composició del CGPJ i al revés. La situació actual és inèdita perquè mai un dels dos partits s'havia negat a renovar els seus membres. El que ha fet el PP, doncs, ha sigut assegurar-se que durant els últims anys que hi ha hagut majoria progressista els conservadors mantinguessin la majoria al CGPJ.

Cargando
No hay anuncios

Per què el PP ha bloquejat la renovació?

Perquè tenint la majoria al CGPJ també controlen els nomenaments clau de magistrats en òrgans clau com el Tribunal Suprem, que jutja els aforats. La majoria conservadora també ha fet servir l'òrgan com a ariet contra el govern amb comunicats molt crítics, per exemple, amb declaracions fetes per membres d'Unides Podem. Des del punt de vista polític, a més, un pacte amb el PSOE de Pedro Sánchez, encara que sigui per renovar un òrgan constitucional, té un cost per a un PP que mira Vox de reüll.

Cargando
No hay anuncios

Què ha fet el PSOE per pressionar el PP?

El govern espanyol va aprovar una reforma legal que retirava al CGPJ la potestat de fer nomenaments i d'omplir vacants per intentar pressionar el PP, però no va tenir cap efecte més enllà de radicalitzar les postures i enfrontar l'executiu amb l'òrgan dels jutges. Després en va tornar a aprovar una altra per retornar-li les competències per nomenar dos membres del TC, però el sector conservador ha bloquejat fins ara els nomenaments fins i tot saltant-se el límit legal marcat per la llei.

Cargando
No hay anuncios

Com afecta aquesta situació a la justícia?

Doncs es calcula que hi ha 63 vacants en la cúpula judicial que no s'han cobert pel bloqueig del CGPJ entre presidents de tribunals superiors, presidències de sales d'audiències provincials i el mateix Tribunal Suprem, on hi ha 14 llocs de magistrats sense cobrir. Això repercuteix en el col·lapse de la justícia, ja de per si endèmic, i fins i tot en els recursos públics. El govern espanyol denuncia que el bloqueig costa a les arques públiques més d'un milió d'euros, ja que a l'haver-hi vacants s'han de destinar més diners a reforços judicials.