Cas Borràs

La suspensió automàtica per corrupció: una excepció a les cambres de l’Estat

Els partits, però, sí que estan obligats a apartar militants

BarcelonaParadoxalment, un article aprovat a correcuita per l’independentisme per estalviar-se un maldecap ara en pot generar un de molt més gros. 25.4 és el número més repetit aquests dies als passadissos del Parlament perquè és l’article que podria deixar la seva presidenta, Laura Borràs, suspesa de funcions. El reglament especifica que, quan s’obre un judici oral per corrupció, la mesa ha d’acordar la suspensió dels drets i deures d’un diputat, i Borràs està a tocar del banc dels acusats pel cas de la ILC. Tot això podria tenir unes conseqüències imprevisibles que poc s’imaginaven Junts pel Sí i la CUP el 2017. L’article es va tramitar en forma d’esmena dels cupaires al ple i estava pensat amb un únic objectiu: apartar Germà Gordó, de JxSí, però que va acabar com a no adscrit, quan va ser processat pel cas 3%. El 25.4, però, no va servir de res. Gordó va acabar la legislatura, encara no se li ha obert judici oral i l’article no s’ha aplicat mai.

Inscriu-te a la newsletter Qui és més corrupte?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ni a Catalunya ni enlloc, ja que el 25.4 és una excepció reglamentària. A l’Estat, cap cambra autonòmica –ni tampoc el Congrés– preveu un supòsit semblant. L’únic article que s’hi acosta és un que s’ha incorporat en l’última dècada als parlaments de les Balears, Astúries, l’Aragó i també Catalunya: quan s’obre un judici oral a un diputat, el ple pot decidir per majoria suspendre’l. A l’Aragó, aquesta majoria és de dos terços, i a Astúries, les Balears i Catalunya, absoluta. Als altres parlaments no hi ha cap figura que permeti suspendre un diputat pel seu processament –sí que ho avalen quan la presó preventiva impedeix que desenvolupi les seves funcions o hi ha una condemna ferma.

Cargando
No hay anuncios

El 25.4, doncs, és una excepció perquè cap majoria parlamentària suspèn el diputat, sinó que ho fa la mesa de forma automàtica. Així, els experts constitucionalistes coincideixen en el fet que això pot arribar a ser més lesiu que el supòsit que ho decideixi el ple de la cambra. “El Parlament decideix si la presumpció d’innocència cau davant de la necessitat de donar una bona aparença”, explica Montserrat Nebrera, professora de la Universitat Internacional de Catalunya. “Les cambres han de protegir la seva reputació”, afegeix Xavier Arbós, catedràtic de la Universitat de Barcelona. Per tant, en els casos que ho vota el Parlament és com una “mena de suplicatori passiu”, en paraules de Nebrera, i es veu reflectida la “sobirania” de la cambra. L’aplicació del 25.4, però, no la vota ningú.

Ara bé, això no vol dir que no es respecti la presumpció d’innocència. Hi ha opinions diverses. Arbós creu que no la vulnera perquè suspèn els drets, no els suprimeix. “Tot el que sigui sancionar per l’obertura d’un judici oral va en contra de la presumpció d’innocència”, argumenta, per contra, Joaquín Urías, professor de la Universitat de Sevilla, que tot i això no creu que el 25.4 sigui “inconstitucional”. El que tots consideren que genera “inseguretat jurídica” és que aquest article no especifiqui quins delictes engloba el concepte de corrupció. “Està mal fet”, diu Nebrera. Arbós parla en termes de “referència maldestra”. De fet, els lletrats de la cambra ja van apostar per eliminar-lo en l’última proposta de reforma del reglament, però els partits, a excepció de Junts, de moment no s’hi han obert.

Cargando
No hay anuncios

Peatge per als afiliats

El contingut del 25.4 és una excepció en l’àmbit parlamentari, però, en canvi, totes les formacions polítiques han d’aplicar el que estableix. Així ho recull la llei de partits: “Cal establir la suspensió cautelar” de militància quan s’obri un “judici oral per un delicte relacionat amb la corrupció”. Aquest article es va adoptar l’any 2014 després que diversos casos de corrupció sortissin a la llum. Seguint aquesta premissa, doncs, Borràs hauria de trencar temporalment el carnet de Junts quan se li obri el judici. El partit, però, va aprovar en el seu congrés de fa una setmana un canvi d’estatuts perquè en els casos de “lawfare” no se suspengui els militants. Al Parlament, Borràs no té tants aliats per canviar el reglament a última hora.