Susana Díaz proposa un gran acord contra la corrupció però no sedueix cap partit
La candidata socialista a seguir presidint la Junta detalla un programa de 135 mesures en la investidura, i inclou "gestos de complicitat" amb Podem i Ciutadans
SevillaLa candidata socialista a la presidència d'Andalusia, Susana Díaz, ha ofert aquest dilluns un gran acord contra la corrupció durant el seu discurs d'investidura, en què ha fet nombrosos "gestos de complicitat" a Podem i Ciutadans, que com la resta dels grups tenen decidit el seu vot contrari en aquesta primera sessió. La lluita contra la corrupció, que ha plantejat "amb vocació de servir de model a la resta d'Espanya", ha estat un dels eixos de la seva intervenció, que s'ha prolongat durant gairebé una hora i mitja. La presidenta en funcions ha detallat un programa de govern amb 135 mesures en matèria de transparència, canvi del model productiu i drets socials, entre les quals s'inclouen 24 iniciatives legislatives.
Díaz ha obert i tancat el seu discurs demanant a la resta dels grups que "permetin" que Andalusia compti "immediatament" amb un nou govern, per al qual s'ha compromès a governar "des del diàleg i l'acord", i ha reclamat: "Complim cadascú amb la nostra obligació, al govern o a l'oposició".
Sobre la corrupció, ha anunciat més d'una desena de mesures, entre les quals s'inclou que els partits amb dirigents que s'hagin finançat il·legalment s'hagin de fer responsables patrimonialment, com havien reclamat Ciutadans i Podem, així com la presentació d'una iniciativa autonòmica per reformar el Codi Penal i ampliar el termini de prescripció dels delictes. També ha defensat que s'"aparti" els imputats per delictes de corrupció i que els càrrecs amb sou públic no rebin dels partits cap remuneració complementària, entre altres mesures.
Impuls d'una reforma estatal
Al costat de la "neteja de la democràcia", ha proposat que la cambra impulsi una iniciativa legislativa perquè el Congrés adopti totes les reformes que siguin necessàries, inclosa la constitucional, perquè els alcaldes, presidents autonòmics i president del govern siguin elegits per sufragi universal, i s'estableixi una segona volta si en la primera no aconsegueixen la majoria absoluta.
També s'ha compromès a reduir en un 10% el nombre d'alts càrrecs i personal eventual i ha assegurat que elaborarà un pla d'eficiència del sector públic, cosa que ha estat interpretada com un "gest de complicitat" a Podem.
Díaz s'ha fet ressò d'una altra de les exigències de Podem, la relativa al problema dels desnonaments, i ha assegurat que posarà en marxa la normativa "més avançada" d'Espanya per pal·liar aquest drama i que establirà alternatives a les execucions judicials hipotecàries que permetin conservar els habitatges.
Mesures socials i contra l'atur
En matèria d'ocupació i reforma del model productiu, s'ha compromès a impulsar el sistema de suport a l'emprenedoria "més ambiciós d'Europa", i en matèria fiscal ha promès reduir entre 2 i 3,5 punts el tram autonòmic de l'IRPF per a les classes mitjanes i baixes, i un pla específic perquè aflori l'economia submergida.
En sanitat, ha proposat portar a la cambra en el primer trimestre del 2016 una llei que la "blindi" enfront d'"afanys de privatització", i ha assegurat que en els seus primers cent dies de legislatura proposarà al govern espanyol un pacte d'estat per aplicar la llei de dependència, i ha afirmat que elevarà un 10% la inversió destinada a aquest sistema.
En matèria educativa, ha anunciat la contractació d'entre 400 i 500 professors d'educació infantil, primària i secundària, que s'incrementaran en 12.000 les places d'infantil, que s'ampliaran fins a 1.500 els centres bilingües i que s'elaborarà un nou model de finançament per a les universitats.
Escepticisme entre l'oposició
Totes les formacions, excepte el PSOE, han expressat el seu escepticisme i desconfiança en acabar la intervenció de Díaz.
El president del PP, Juanma Moreno, ha titllat de "decebedor" el seu discurs, en considerar que es tracta de "velles promeses" dels expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán. "No hi trobem cap al·licient i no ens apropa a facilitar la investidura, en què previsiblement votarem demà 'no'", ha tancat.
La secretària general de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, ha expressat la seva contrarietat i insatisfacció amb els continguts de la intervenció de Susana Díaz, a la qual ha criticat que "no té voluntat" de governar amb la mà estesa a la resta de partits, i ha assegurat: "No hi ha resposta als nostres plantejaments ni garanties per canviar de posició".
El líder de Ciutadans, Juan Marín, sí que ha valorat els "gestos de complicitat" al seu partit, però ha reafirmat que la posició d'aquesta força política segueix sent de rebuig perquè el discurs no els ha tret "de la desconfiança".
Mentrestant, el coordinador regional d'IU, Antonio Maíllo, ha titllat de "fluixíssima" la intervenció de la candidata, i ha conclòs que és "evident" que l'acord amb la dreta –sigui econòmica o política– està "ja tancat".
La primera votació, dimarts
Finalitzat el discurs de Díaz, el ple ha estat suspès fins dimarts al matí, quan intervindran els portaveus dels cinc grups parlamentaris de la desena legislatura –IU, Ciutadans, Podem, PP i PSOE–, i a última hora està prevista la primera votació, que requereix la majoria absoluta de la cambra. La cambra convocarà un segon ple 48 hores després, de manera que les negociacions continuen obertes i el PSOE confia a arribar a un pacte que permeti que Díaz sigui investida aquesta mateixa setmana.