Díaz demana al PSC que assumeixi el seu lideratge
Es presenta a Catalunya com a guanyadora de les primàries i crida els socialistes catalans a "girar full"
BarcelonaQuan encara falten dues setmanes per començar la recollida d’avals, Susana Díaz ja es veu guanyadora de les primàries al PSOE. Ahir ho va admetre obertament en la seva primera visita com a candidata al territori més hostil: Catalunya. “Crec que seré” la pròxima líder del PSOE, va dir “convençuda” de la victòria. Ho va fer poc abans de reunir-se amb uns 250 susanistes del PSC a la seu del partit del carrer Nicaragua. Conscient que els militants dels socialistes catalans estan majoritàriament alineats amb el seu principal rival, Pedro Sánchez, la presidenta andalusa va cridar les bases del PSC a oblidar la seva jugada per destronar l’ex secretari general i forçar l’abstenció a la investidura de Mariano Rajoy: “No vull el vot del rancor, vull que girin full i posin rumb al present i al futur que hem de construir junts”, va afirmar.
La visita de Díaz a Barcelona, on al vespre es va reunir amb el líder del PSC, Miquel Iceta, va generar molta expectativa, malgrat que no hi va haver cap acte públic -el primer tindrà lloc a la capital catalana el 26 d’aquest mes-. Quan va arribar a la seu socialista, després de dinar amb sindicalistes, va rebre l’escalf d’una vintena de militants afins, però també de figures destacades del partit, com l’exministre i exalcalde de l’Hospitalet de Llobregat Celestino Corbacho, l’exdiputada Isabel López Chamosa o l’històric dirigent Josep Maria Sala. No hi era, en canvi, l’alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, un dels protagonistes en el multitudinari acte de presentació de la seva candidatura a Madrid, fa dues setmanes.
L’interès de la presidenta andalusa, però, no és tant per la cúpula del PSC, que ha promès neutralitat a les primàries i lleialtat al pròxim secretari general del PSOE -sigui qui sigui-, com per les bases i els càrrecs locals. Un dels objectius en aquesta campanya, de fet, és trencar els tòpics sobre la seva figura que s’han generat entre els socialistes catalans per evitar la incòmoda imatge d’una victòria per golejada de Sánchez a Catalunya. Per fer-ho, comptarà amb l’ajuda de l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i del diputat basc Eduardo Madina, tal com va avançar l’ARA.
Fonts del seu equip asseguren que la candidata s’ha proposat “que la gent la conegui, que pugui sentir de boca seva” com va anar tot el procés que va acabar amb la dimissió de l’exlíder del PSOE i l’abstenció a la investidura de Rajoy, un punt que va distanciar Díaz del PSC. Els socialistes catalans van votar en contra de la investidura i van encetar quatre mesos de conflicte amb Ferraz, ara ja tancat. “El no és no ha calat molt, però cal deixar clar que no és per la Susana que el PP està governant”, diu un dels seus favorables al PSC, i assegura que aquest és un dels temes que la baronessa tracta en la ronda de trucades que està fent a alcaldes i dirigents catalans. Les converses personalitzades també les tindrà amb militants per videoconferència en agrupacions de tot el territori. “Demostrarà que es pot confiar en ella. Que no mira un dia a Podem i l’altre ja no. Que és fiable i que té una línia clara per al partit”, afirma aquest susanista, en una crítica velada a Sánchez.
En la seva visita ahir a Barcelona, Díaz no es va estar de fer referència al procés. No va fer cap pronunciament per matisar les seves posicions més crítiques amb el catalanisme, que des del PSC tant se li han criticat, però sí que va garantir que, si guanya les primàries, el PSOE serà “molt actiu” en la recerca de “la solució que mereixen tant els ciutadans de Catalunya com els del conjunt de l’Estat”. Parafrasejant el mantra d’Iceta, va remarcar que es tracta d’una solució que passa necessàriament pel “diàleg, la negociació i el pacte”. En aquest sentit, va defensar la creació d’una comissió al Congrés per abordar el debat territorial com la mesura més urgent enfront dels que “tenen la intenció de no moure’s” -per Rajoy- i els que van cap al “precipici” -pels independentistes-. Iceta, que no ha amagat mai el seu malestar per algunes declaracions de Díaz , confia ara que la baronessa es moderi i respira tranquil amb el seu compromís de no moure’s del document de Granada, que fixa les bases de la reforma federal de la Constitució.
Confiança en el vot ocult
Els partidaris de la presidenta andalusa al PSC asseguren que, de moment, la seva campanya té una “bona rebuda” entre la militància. “La gent la va veient amb bons ulls”, afirmen, convençuts que -gràcies a un cert vot ocult- Díaz pot obtenir un “resultat digne” a Catalunya. La candidata va deixar clar ahir que “el vot és lliure”, però el missatge era clar: guanyi a Catalunya o no, el PSC haurà d’assumir el seu lideratge.