Tribunals

El Suprem trasllada la causa contra Laura Borràs al TSJC

L'alt tribunal constata que la presidenta del Parlament ha deixat el Congrés

2 min
La Presidenta del Parlament, Laura Borras, a l'hemicicle

MadridEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) seguirà investigant la presidenta del Parlament, Laura Borràs. La sala segona del Tribunal Suprem ha acordat aquest dilluns traslladar la seva causa a Catalunya després que hagi perdut l'aforament davant l'alt tribunal espanyol. Al març va deixar l'acta al Congrés per formar part de la cambra catalana i ara Borràs és aforada davant el TSJC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exportaveu de JxCat a la cambra baixa està investigada per presumptes delictes de prevaricació, frau a l'administració, malversació de fons públics i falsedat documental pel fraccionament d'uns contractes quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. El magistrat instructor ha sigut, des que es va obrir el procediment el desembre del 2019, Eduardo de Porres, que la va citar a declarar el juliol de l'any passat. Borràs es va negar a declarar. Isaías Herrero, que també estaria involucrat en el cas, també serà jutjat al TSJC tot i no estar aforat, atès que es tracta d'una persona investigada pels mateixos fets.

La causa està en fase d'instrucció, de manera que Borràs no està processada ni s'ha dictat obertura de judici oral. Aquest moment encara inicial del procediment fa que el Suprem no hagi tingut cap dubte a remetre'l a Catalunya davant el canvi de situació de la investigada. De Porres va demanar fa gairebé un mes al Congrés que oficialitzés que Borràs havia deixat l'acta –al seu lloc hi ha entrat la periodista Pilar Calvo– per formalitzar el trasllat.

La presidenta de la cambra catalana seguirà exercint en paral·lel a la instrucció judicial. El seu hipotètic processament i enjudiciament és un escenari que ha planat des del principi sobre la seva candidatura al Parlament, i pot implicar la seva suspensió com a diputada. El reglament preveu que aquest moment arribi quan l'obertura de judici oral per presumptes delictes sobre corrupció sigui ferma: la mesa haurà d'acordar la suspensió dels drets i deures del parlamentari afectat. Si hi ha dubtes sobre els delictes, s’ha de fer un dictamen a la comissió de l’Estatut dels Diputats.

Tanmateix, Borràs ha assegurat aquest dilluns que no se sent "interpel·lada per l'article 25.4" del reglament del Parlament. "Parla d'un delicte de corrupció que jo no he comès", ha afirmat en una entrevista al programa Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4. En aquest sentit, ha destacat que no ha proposat cap reforma del reglament de la cambra catalana com a conseqüència de la causa que té oberta i ho ha aprofitat per criticar l'article esmentat. "Vulnera la presumpció d'innocència", ha apuntat la presidenta del Parlament, que també ha criticat l'Estat per aplicar la "pràctica vigent" del lawfare.

stats