Política 08/10/2019

El Suprem rebutja posposar la sentència fins que el TJUE es pronunciï sobre la immunitat de Junqueras

El tribunal argumenta que la qüestió prejudicial només afecta la situació personal del líder d'ERC

Ot Serra
2 min
El president del futur tribunal, Manuel Marchena, que jutjarà la causa del Procés.

MadridEl Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dimarts deixar en suspens la sentència del judici del Procés fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) resolgui sobre la immunitat d'Oriol Junqueras, tal com havia demanat la seva defensa el 17 de setembre. Fa uns dies la Fiscalia ja es va oposar a la petició del president d'Esquerra i ara ha estat el tribunal qui l'ha denegat, argumentant que la qüestió prejudicial presentada a Luxemburg té a veure amb la situació personal de Junqueras relativa a la seva elecció com a eurodiputat, però no amb el desenllaç de tot el procediment sencer.

Quan Marchena va acceptar l'1 de juliol elevar el cas al TJUE ja va deixar clar que deixava en suspens la resolució del recurs de súplica presentat per Junqueras vinculat a la prohibició d'assistir al Congrés per prometre la Constitució i així fer efectiva la seva condició de parlamentari europeu. El tribunal va rebutjar el 14 de maig que el líder d'ERC prometés el càrrec perquè considerava que fer-ho implicava també permetre-li viatjar fins a Brussel·les per prendre possessió de l'escó, i no volia arriscar-se que Junqueras es quedés a l'exili.

La defensa de l'exvicepresident sosté que hi ha una "dependència absoluta" entre la resolució del procediment judicial i la qüestió prejudicial elevada al TJUE, perquè afecta a la seva immunitat. En canvi, el tribunal considera que si Luxemburg acaba resolent a favor de Junqueras, els actes "conseqüents hauran de ser valorats, segons la resolució final que recaigui, en la fase processal corresponent, però no condicionen la resolució". El tribunal també rebutja informar al TJUE que denega paralitzar la sentència perquè no s'ha produït cap canvi en el litigi.

stats