Política10/03/2015

El Suprem anul·la les ordres de llibertat dels exdirigents d'ETA Santi Potros i Alberto Plazaola

L'alt tribunal ha acceptat el recurs que el fiscal va presentar contra les seves excarceracions

Efe
i Efe

MadridEl Tribunal Suprem ha acceptat avui el recurs que el fiscal va presentar contra les excarceracions dels membres d'ETA Santi Potros i Alberto Plazaola acordades per l'Audiència Nacional en compliment de la normativa del Consell d'Europa. La decisió implica que Plazaola haurà de tornar a la presó.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Potros, inductor de l'atemptat d'Hipercor, ja es troba en situació de presó preventiva en relació a dos atemptats comesos els anys vuitanta en què se sospita de la seva intervenció -un amb resultat d'una persona morta i un altre en grau de temptativa. Plazaola està en llibertat després que així ho acordés l'Audiència Nacional en relació amb l'esmentada decisió marc del Consell d'Europa, que preveu acumular penes per condemnes complertes en qualsevol país de la Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

La votació d'aquest matí s'ha produït per majoria i amb un vot particular, el del magistrat Joaquín Giménez, contrari al resultat favorable al recurs del fiscal, segons han informat a Efe fonts del tribunal. La decisió no es farà pública fins que no es notifiqui la sentència a l'Audiència Nacional, que serà el tribunal encarregat d'anul·lar les ordres de llibertat dels dos presos etarres. La Sala Penal del Suprem ha deliberat des de dos quarts d'onze del matí i a porta tancada per estudiar els dos citats casos, als quals ha decidit aplicar la recent doctrina d'aquest tribunal per a situacions similars. Aquesta doctrina apunta que no és possible l'acumulació de penes i, per tant, tampoc l'excarceració en casos com els esmentats.

La secció primera de l'Audiència Nacional va decidir, en aplicació de la normativa europea, deixar en llibertat Potros i Plazaola a partir d'una interpretació de la legislació que va ser contradictòria amb altres de l'Audiència Nacional. L'actual situació de presó preventiva per a Potros va ser acordada després d'aquella decisió.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la doctrina del Suprem, l'alt tribunal va aclarir dubtes el 13 de gener quan va decidir, per nou vots contra sis, que la norma europea que preveu acumular penes complertes en els països de la UE no ha de portar a l'excarceració de membres d'ETA per haver-los descomptat les condemnes complertes en altres països, principalment a França.

L'alliberament de Potros va desencadenar una polèmica arran de les declaracions de membres del govern espanyol, que van ser mal acollides pels magistrats de l'Audiència Nacional. Aquests magistrats van sol·licitar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) la seva empara davant les ingerències del govern de Mariano Rajoy en relació a aquest assumpte, empara que no els va ser concedida. Al seu torn, divuit magistrats del Suprem van presentar una queixa davant el seu president, Carlos Lesmes, pel mateix motiu.

Cargando
No hay anuncios

La decisió del 13 de gener del Suprem, que va establir la doctrina general que avui ha aplicat, es va produir amb el vot particular de sis magistrats, de la mateixa manera que la d'avui ha generat la dissidència de Joaquín Giménez.