El Suprem revisarà el 6 de juny el processament dels líders independentistes
Els jutges de la sala d'apel·lacions tenen a les seves mans ratificar la decisió de Llarena
MadridLa sala d'apel·lacions del Tribunal Suprem revisarà dimecres que ve, 6 de juny, a les 10.30 hores, les interlocutòries de processament del jutge Pablo Llarena contra Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i dotze investigats més en la causa per rebel·lió, malversació i desobediència arran de l'1 d'octubre. En una providència dictada aquest dijous, citen els representants legals de tots ells per a una vista a porta tancada en la qual s'abordaran els recursos que han presentat les defenses contra el processament de Llarena, confirmat per ell mateix el 9 de maig. També hi ha recursos de l'acusació popular, representada pel partit d'extrema dreta Vox, que sol·licitava endurir els delictes pels quals es va processar alguns dels investigats.
A banda dels de Puigdemont i Junqueras, estan citats els lletrats de Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Joan Josep Nuet, Anna Simó i Carles Mundó. A més, la sala no atén la petició de la defensa de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez d'assistir a la vista perquè no és "preceptiva la seva presència". També s'hi afegeix el recurs de Jordi Cuixart, que en va presentar un de reforma subsidiari d'apel·lació contra la interlocutòria de processament.
En el seu recurs, Puigdemont va al·legar que durant la celebració del referèndum no hi va haver "cap tipus de violència", de manera que no veu justificat el delicte de rebel·lió que se li atribueix. Per la seva banda, Junqueras denunciava que pateix un "calvari immerescut" per les "piruetes argumentatives" amb què Llarena pretén "criminalitzar" l'independentisme, tot i "l'evident falta de violència".
La suspensió de càrrecs públics
Un cop es posicioni la sala d'apel·lacions, el processament serà ferm i ja només quedarà que es fixi l'inici del judici oral. Abans que els implicats seguin al banc dels acusats, Llarena podria agafar-se a l'article 384 bis del Codi Penal per suspendre els processats dels seus càrrecs públics. Una mesura que afectaria els diputats processats per rebel·lió i que tinguin decretada la presó provisional com a mesura cautelar. És el cas d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez.
Falta veure la interpretació que el Suprem farà en el cas dels exiliats que també estan acusats de rebel·lió i mantenen l'acta de diputat: Carles Puigdemont i Antoni Comín. Una interpretació és que la persona en qüestió s'ha de trobar a la presó perquè se li apliqui aquest precepte, mentre que una altra és que l'ordre de detenció en territori espanyol ja inclou l'ingrés a presó.