El Suprem rebutja el primer intent de Ciutadans de suspendre els indults
Dona cinc dies a l'Advocacia de l'Estat perquè es mulli sobre el recursos de Cs que en demanaven la suspensió immediata
MadridEl Suprem ha desestimat la petició de Ciutadans de suspensió cautelaríssima dels indults concedits pel govern espanyol als líders independentistes perquè considera que no és un cas en què s'hagi de tenir especial urgència ni que s'hagi de decidir abans fins i tot d'escoltar l'Advocacia de l'Estat en representació de l'executiu de Pedro Sánchez.
La secció cinquena de la sala tercera del Suprem, la que tracta els temes contenciosos administratius, dona ara cinc dies a l'Advocacia de l'Estat perquè es mulli sobre els recursos de Ciutadans i formuli les al·legacions corresponents a la suspensió que demanen tant Inés Arrimadas com Carlos Carrizosa i José María Espejo Saavedra, que es consideren parts perjudicades en el procés perquè eren diputats en el moment del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 i per això van presentar la setmana passada recursos contra els nou indults a títol personal, perquè no van formar part del judici.
Els tres recursos avancen ràpidament. El Suprem ja els va admetre a tràmit la setmana passada i ara dona temps fins divendres a l'Advocacia de l'Estat. Entre els arguments per rebutjar la mesura cautelaríssima hi ha que el tribunal no considera justificada l'al·legació que la urgència de la posada en llibertat després de la concessió de l'indult fos directament proporcional a la urgència de la mesura cautelar de la suspensió.
"Aquest plantejament no sembla que prengui degudament la consideració que som en presència del dret fonamental a la llibertat de tota persona, reconegut i garantit a l'article 17 de la Constitució, del qual ningú pot ser privat sinó en els casos i en la forma previstos de la llei, en aquest cas en virtut de la corresponent resolució judicial que dona cobertura legal a la privació de llibertat dels condemnats", indica el tribunal.
És a dir, el que assenyala el Suprem és que ara mateix els nou líders independentistes indultats ja no tenen pena de presó i que només podrien haver de tornar-hi si el mateix tribunal elabora una resolució judicial que dona cobertura legal al fet que ingressin en un centre penitenciari. Per això caldria la revocació de la mesura de gràcia que es deliberarà a la sala tercera les pròximes setmanes. Si s'accepta la suspensió cautelaríssima que demanava Ciutadans, raonen, estarien vulnerant el dret fonamental a la llibertat.
Dubtes sobre la legitimitat de Vox
De moment el Suprem només estudia el recurs de Ciutadans. El de Vox encara no s'ha admès a tràmit, amb el dubte de si realment el partit d'extrema dreta pot recórrer com a part personada en la causa durant el judici. El cas és que durant la tramitació de l'indult, el mateix tribunal no va permetre a la formació d'extrema dreta presentar-hi al·legacions i ho va deixar en mans de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, a part dels presos polítics al final.
Queda encara pendent de presentar el recurs del PP, que buscarà també, com ha fet Ciutadans, presentar-s'hi com a part perjudicada. El líder dels populars, Pablo Casado, va assenyalar la setmana passada que s'hi presentaria com a víctima dels CDR. Segons la seva argumentació, aprofitaria el dubtós informe de la Guàrdia Civil que es basa en recerques a Google que el situava com a objectiu de membres del Comitès de Defensa de la República.