El Suprem porta per primera vegada l'amnistia davant del Constitucional

El tribunal expressa la seva "absoluta convicció" que la norma és inconstitucional i sosté que vulnera el principi d'igualtat

2 min
Façana del Tribunal Suprem a Madrid.

MadridLa sala penal del Tribunal Suprem ha acordat per primer cop promoure una qüestió d'inconstitucionalitat contra la llei d'amnistia perquè el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre el seu encaix en la carta magna. Encara que el Suprem té sobre la taula els casos dels líders independentistes condemnats i investigats per l'1-O, la consulta al TC no parteix d'aquí. La sala penal la planteja després d'analitzar el recurs d'un condemnat per desordres públics agreujats que va llançar pedres contra els jutjats de Girona durant les protestes postsentència el 2019. El Suprem considera que aquest delicte és amnistiable segons la norma, però carrega contra l'oblit judicial al Procés i frena, de moment, la seva aplicació al cas. De fet, el Suprem expressa la seva "absoluta convicció" que la llei d'amnistia és contrària al dret a la igualtat, els principis de seguretat jurídica, la proscripció de l'arbitrarietat i l'exclusivitat jurisdiccional. Tot i això, reconeix que "és en exclusiva al Tribunal Constitucional a qui correspon pronunciar-se" al respecte.

En una interlocutòria de 49 pàgines, l'alt tribunal considera que el fet d'amnistiar els condemnats per desordres públics relacionats amb el Procés introdueix una desigualtat respecte a aquells que han estat condemnats per aquests mateixos delictes al marge de les mobilitzacions independentistes. A parer del tribunal, això suposa una "tractament discriminatori" que obeeix a raons "arbitràries" i rebutja que es tracti d'un debat merament polític. "Són els principis constitucionals i el sistema democràtic mateix –no tan fàcil d'aconseguir i preservar com el mandrós costum ens sol fer creure– els que estan en qüestió", afirmen els magistrats.

El Suprem ja havia manifestat la intenció de fer el pas i, després d'haver donat deu dies a les parts perquè es pronunciessin, ho ha tirat endavant. El ministeri fiscal va avalar el plantejament de la qüestió d'inconstitucionalitat. Aquesta consulta és la primera que arriba al TC, però no serà l'última. La sala penal també va plantejar fa unes setmanes preguntar al Constitucional sobre l'aplicació de l'amnistia en els casos de desobediència, que sí que afecta els dirigents polítics del Procés. Mentre que el Suprem no veu amnistiable la malversació, sí que va considerar que tindria encaix en la norma aquest altre delicte. Ara bé, davant dels mateixos dubtes sobre la constitucionalitat del text, la sala penal va proposar promoure una qüestió d'inconstitucionalitat, que encara està pendent de formalitzar-se.

stats