El Suprem demana investigar el paper de Rovira i la resta del comitè estratègic en el Procés
Sol·licita informes a la Guàrdia Civil que també apunten a CDC, el PDECat, ERC, l'ANC, Òmnium i l'AMI
MadridEl jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat una providència en la qual sol·licita a la Guàrdia Civil que investigui l'eventual participació d'altres persones en la causa que segueix per rebel·lió, sedició i malversació contra el Govern, els membres de la mesa del Parlament i els Jordis pel Procés. El magistrat sol·licita informació sobre els integrants del comitè estratègic per la independència, en el qual participava la número 2 d'ERC, Marta Rovira, entre altres persones.
El magistrat demana a la policia que determini quin era el paper exacte d'aquestes persones en el Procés, i si encaixava amb el que assegurava el document 'Enfocats' -intervingut al domicili de l'ex secretari general de Vicepresidència Josep Maria Jové-, que ja ha servit de base per dictar les mesures cautelars contra els actuals encausats. A més, sol·licita a l'institut armat que expliqui quines posicions va mantenir cadascun dels acusats i també dels membres del comitè estratègic respecte a les protestes del 20 i 21 de setembre.
El magistrat sol·licita també que es facin actuacions per aclarir i justificar si hi va haver un eventual concert entre CDC, ERC, ANC i Òmnium, així com l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) per compartir una estratègia per aconseguir la independència de Catalunya. De la mateixa manera, el magistrat pregunta si algunes d'aquestes entitats han sufragat actuacions acordades per alguns dels partits polítics, en un intent de determinar si es van pagar amb diners públics les actuacions, per mirar de farcir el delicte de malversació.
També sol·licita a la Guàrdia Civil que indagui sobre les ordres donades pel conseller d'Interior, Joaquim Forn, amb relació a les prohibicions acordades pels tribunals sobre els fets investigats.
"Ara es posa a treballar, perquè fins ara tota la feina li ha vingut feta", expliquen fonts del Suprem. El magistrat pretén que la Guàrdia Civil busqui els elements objectius que puguin existir que indiquin que aquests partits polítics i associacions o qualsevol dels seus principals integrants van impulsar, sostenir o conèixer sense alterar després els seus plans "les mobilitzacions socials que es van dur a terme com a instrument per aconseguir o facilitar la declaració d'independència".
També sol·licita informes sobre "agressions" o episodis "de resitència greus" durant els dies immediatament anteriors al referèndum de l'1 d'octubre i també immediatament després, especialment el dia 3 d'octubre i el 8 de novembre, amb motiu de les aturades de país; en concret, demana quin paper hi van tenir els Comitès de Defensa del Referèndum i de la República.
En la mateixa providència, el jutge sol·licita un altre informe sobre els fons públics dels quals s'hagi pogut disposar per a iniciatives administratives que hagin estat anul·lades o prohibides pel Tribunal Constitucional, com campanyes de civisme, disseny i emissió de vídeos promocionals, impressió de cartells i paperetes o la seva distribució pública, compra d'urnes o registre de catalans a l'estranger, i d'altres de semblants. De fet, segons informa Efe, un informe de l'institut armat apunta que el Govern va gastar més de mig milió d'euros en publicitat institucional vinculada al referèndum. Es refereix a l'anunci emès un cop aprovada la llei del referèndum el 6 de setembre, en què apareix l'eslògan de la Generalitat i la data de la votació, i a una campanya per fomentar el vot a l'exterior. Segons la Guàrdia Civil, es van finançar des del departament de Presidència.
El paper d'Artur Mas i Anna Gabriel
Una agenda intervinguda per l'institut armat el 20 de setembre passat al domicili de Josep Maria Jové revela els rols que haurien tingut la mateixa Marta Rovira, l'expresident Artur Mas i la portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, en el comitè estratègic, segons informa Europa Press. D'aquesta informació, la Guàrdia Civil en va fer un informe amb data del 28 de novembre, que va remetre al jutjat d'instrucció número 13. En la providència que ha dictat aquest dilluns el magistrat del Suprem, també demana que es remeti la informació obtinguda arran de les diligències practicades per aquest jutjat de Barcelona, que investiga Lluís Salvadó, Carles Viver i Pi-Sunyer i Santi Vidal. En aquesta agenda hi constarien anotacions des del 12 de febrer del 2015 i fins a l'11 de novembre del 2016.