Cas Ayuso

El fiscal general descarta dimitir malgrat la imputació del Suprem pel cas de la parella d'Ayuso

El PP demana que deixi el càrrec i el govern espanyol li dona un suport "total" encara que deixi Sánchez en una posició incòmoda

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una imatge d'arxiu
Act. fa 0 min
4 min

MadridEl Tribunal Suprem investiga des d'aquest dimecres el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, pel cas de la parella d'Isabel Díaz Ayuso. La sala penal de l'alt tribunal presidida per Manuel Marchena ha acordat per unanimitat obrir una causa contra García Ortiz per revelació de secrets per la difusió d'informació sobre la causa contra l'empresari Alberto González Amador per frau fiscal i falsedat documental. Aquesta decisió implica que s'imputi per primer cop la màxima autoritat de la Fiscalia, la qual cosa obre una crisi institucional sense precedents a l'Estat que afegeix un mal de cap a Pedro Sánchez, que és qui el va nomenar. El PP ha exigit la dimissió immediata de García Ortiz i ha carregat contra el president del govern espanyol per "l'infinit degoteig de corrupteles i anomalies que l'empaiten". En un comunicat, el fiscal general ha descartat deixar el càrrec i el govern espanyol l'ha avala tot i que la imputació deixa en una situació incòmoda el president de l'executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, García Ortiz admet "l'afectació" que suposa la seva imputació per a la Fiscalia, però argumenta que continuar al seu capdavant és "el menys costós i més prudent per a la institució a mitjà i llarg termini". La decisió de mantenir-s'hi, sosté, "reforça la independència" del ministeri públic. El fiscal general de l'Estat ha convocat aquest dijous la cúpula dels fiscals per explicar-se i els pronunciaments que ja han fet diverses associacions de fiscals anticipa que la seva decisió serà qüestionada. La majoritària i conservadora Associació de Fiscals ha convidat García Ortiz, en declaracions a Europa Press, a valorar si per defensar-se a ell mateix ha "d'arrossegar" la institució mentre que l'Associació Professional Independent de Fiscals n'ha exigit directament la dimissió.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, i el ministre de Justícia, Félix Bolaños, han fet costat públicament a García Ortiz. En declaracions als passadissos del Congrés, Montero ha lloat la seva "honorabilitat" i "professionalitat" així com la feina feta fins ara i ha subratllat que "en el fons del d'aquest cas hi havia una mentida d'Ayuso" de la qual el fiscal general va tractar de "defensar-se". "Intenten demonitzar-lo", ha denunciat. En la mateixa línia s'ha pronunciat Bolaños en una compareixença en la qual ha expressat "suport total" a García Ortiz. "Estic segur que aquest afer quedarà en res", ha vaticinat el titular de Justícia, que ha remarcat que "l'únic que ha fet és explicar la veritat". "Entre els delinqüents confessos i els fiscals que diuen la veritat, el govern es queda amb els fiscals que diuen la veritat", ha afegit.

Revelació de secrets

L'actuació que ha posat García Ortiz en la corda fluixa va ser la decisió presa el 14 de març de desmentir la presidenta de la Comunitat de Madrid, que el dia anterior havia negat que el seu company degués diners a Hisenda. La Fiscalia va emetre un comunicat en el qual explicava que la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid va proposar-li un pacte de conformitat el 2 de febrer en què reconeixia la comissió de dos delictes fiscals amb relació a l'impost de successions dels exercicis del 2020 i el 2021. El Suprem veu un possible delicte de revelació de secrets en el fet que "hores abans de donar publicitat a la nota informativa" es filtressin els correus de l'advocat de González Amador amb la Fiscalia a mitjans de comunicació quan ja estaven en poder de García Ortiz i de la fiscal en cap de Madrid, Pilar Rodríguez, també imputada.

A parer de l'alt tribunal, el comunicat no tenia aparentment "informació indegudament revelada" perquè ja l'havia publicat prèviament la premsa, però posa sota sospita els passos previs a la difusió de la nota. García Ortiz va assumir-ne públicament la "responsabilitat última" fa mesos i en el comunicat en què reacciona a la imputació torna a defensar que el deure de la Fiscalia és "garantir el dret de la ciutadania a rebre una informació veraç" i "més encara en un cas com aquest en el qual amb falsedats es comprometia la imatge de la institució i de diversos dels seus integrants". El Suprem, per contra posa en dubte que l'actuació de García Ortiz estigui justificada i hi veu un "possible perjudici al dret de defensa" de González Amador. D'aquesta manera, a més, l'alt tribunal dona arguments a la parella d'Ayuso per torpedinar la investigació oberta contra ell.

"La revelació del correu del dia 2 de febrer [...] pot tenir repercussió en el dret a la presumpció d'innocència. Encara que aquest reconeixement no tingués lloc en el marc del procediment penal i amb totes les garanties, es tractava d'una proposta reservada, no compatible [...] amb la missió d'informació a l'opinió pública dels esdeveniments que es produeixin, fixada estatutàriament per al ministeri fiscal i que pot condicionar la futura tramitació del procediment d'aquest particular", diu la interlocutòria del Suprem. Aquest "perjudici derivat de les revelacions" de la Fiscalia porta el Suprem a obrir la investigació després que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid elevés el cas a mitjans de juliol. L'exposició raonada del TSJM ja indicava aquest camí adduint que la difusió de la nota de premsa "no es correspon amb l'al·legada finalitat que apunta el ministeri fiscal".

Arma per al PP

La imputació de García Ortiz s'afegeix al cas Koldo i al cas Begoña Gómez com a arma del PP contra el govern espanyol com s'ha pogut comprovar durant la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés. Els populars han retret a Sánchez que hagi abandonat l'hemicicle pocs minuts abans que es fes pública la decisió del Suprem i els dirigents del partit han sortit en tromba contra ell. En un missatge a X, Alberto Núñez Feijóo, amb qui s'ha vist cara a cara a primera hora, ha denunciat que el govern espanyol "no pot parar de mentir i tampoc pot parar d'embrutar cada institució". "Que marxin ja Sánchez i el seu fiscal general", ha dit.

stats