TRIBUNALS

El Suprem cita Homs el 19 de setembre per declarar com a investigat pel 9-N

El Suprem cita Homs el 19 de setembre per declarar com a investigat pel 9-N
Ara
12/07/2016
2 min

BarcelonaÉs aforat perquè té acta de diputat

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Tribunal Suprem ha citat a declarar com a investigat el diputat de Convergència al Congrés i exconseller de Presidència, Francesc Homs, el 19 de setembre a les 11 h, per la seva actuació a la consulta del 9-N. La data pot coincidir amb la setmana de la qüestió de confiança a Puigdemont al Parlament, que encara no s’ha convocat. La citació a Homs es tracta d’un pas previsible, perquè el Suprem va obrir al maig un procediment judicial contra el diputat, atesa la seva condició d’aforat com a diputat al Congrés. En paral·lel, la part de la investigació que afecta l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau es jutja des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La instrucció de la causa ja està tancada i el jutge va concloure que cal jutjar-los pels delictes de desobediència i prevaricació.

Una carta, la clau de la investigació

A Homs se l’investiga per aquests dos delictes i també per malversació de cabals públics per la seva implicació en el procés participatiu. Segons la fiscalia, la prova clau és un informe que l’exconseller va enviar, presumptament, a una empresa contractista del 9-N, en què informava que les gestions per preparar la consulta no vulneraven la suspensió que havia decretat el Tribunal Constitucional. La carta va ser remesa al Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació de Catalunya (CTTI), perquè l’empresa T-Systems, encarregada del sistema informàtic del 9-N, havia demanat que s’aclarís si la seva feina quedava afectada per la suspensió de la consulta.

Ja va declarar voluntàriament

Homs, en un tuit, va explicar ahir que en la declaració davant el jutge dirà “que en democràcia cal respectar que urnes i vots és igual a la voluntat del poble. Per això es va fer el 9-N, i per això hi tornaria”. El procediment judicial al diputat es remunta al febrer, quan la fiscalia va demanar investigar l’actual cap de files de CDC al Congrés. El TSJC hi va accedir, i de fet, va plantejar que Homs comparegués voluntàriament. Ho va fer el 7 de març, va defensar la legalitat de les seves actuacions i va acusar la fiscalia d’actuar per motius polítics. Segons l’àudio de la seva declaració davant el jutge, Homs va afegir: “Com més alta sigui la pena, més gran serà la nostra victòria”.

stats