Política15/12/2016

El Suprem arxiva la querella contra Fernández Díaz i l'exdirector d'Antifrau

El tribunal considera que no hi ha indicis de delictes en la conversa perquè les gravacions de 'Público' poden estar "manipulades"

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl Tribunal Suprem ha arxivat la querella presentada pel Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) i per l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias contra l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso, per presumptes delictes de violació de secrets, prevaricació i malversació. La sala penal ha acordat no admetre a tràmit la querella en interpretar que "no existeixen indicis que haguessin comès aquests delictes", tal com havia demanat la Fiscalia. Les converses entre tots dos les va destapar el diari 'Público' el mes de juny en plena campanya electoral.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fernández Díaz a De Alfonso: "Això la Fiscalia t'ho afina, fem una gestió"

Cargando
No hay anuncios

En la interlocutòria, els magistrats del Suprem reiteren que, d'acord amb la doctrina del tribunal, no admeten com a proves informacions que només apareixen en els mitjans de comunicació, com en aquest cas. En aquest sentit, assenyalen que no és possible saber si les gravacions han estat "editades, alterades o manipulades", com tampoc es pot saber si la gravació correspon al "contingut íntegre" de l'entrevista o si s'ha "suprimit algun apartat" perquè no correspongui amb la "realitat" dels fets.

Justificació de les converses

Cargando
No hay anuncios

En definitiva, el Suprem considera que no en té prou amb les gravacions, perquè diu que no es constata que "s'hagi revelat informació secreta" sinó que tant Fernández Díaz com De Alfonso simplement el que feien era "intercanviar informació" com inclou la llei dins de la "cooperació institucional" entre l'Oficina Antifrau i el ministeri de l'Interior. Cita així una llei del 2008 en què s'estipula que Antifrau pot "sol·licitar" sempre que vulgui informació i dades al ministeri de l'Interior amb l'objectiu de "complir les funcions i potestats que aquesta llei atorga a Catalunya i dins de les competències establertes per l'Estat i la resta de l'ordenament jurídic". L'argument és molt similar al del fiscal en cap del Suprem, que va justificar les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso.

"Judicis de valor"

Cargando
No hay anuncios

El Suprem marca una diferència molt clara entre utilitzar certes "expressions" i "comentaris" –com ara "això la Fiscalia t'ho afina"– i que sigui constitutiu de delicte. A més, assegura que en cap cas es pot acusar Fernández Díaz i De Alfonso de conspirar per publicar informacions contra Trias a la premsa perquè no coincideix amb les publicacions que van sortir just després. I assenyala que vincular la conversa a les notícies en contra de l'exalcalde de Barcelona, com fa el querellant, suposa un mer "judici de valor" i "interpretació subjectiva".

Xavier Trias reacciona

Cargando
No hay anuncios

L'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha reaccionat a l'arxivament de la querella i ha dit: "lamento que arxivin la querella, però tothom ja ha escoltat Fernández Díaz, i el que hi diu confirma la seva deshonestedat i voluntat de fer mal". Segons Trias, “més enllà del recorregut judicial de les denúncies, i que es pugui considerar delicte o no el que va fer, el que de veritat trobo una vergonya és que Fernández Díaz avui encara sigui diputat, que vol dir que el seu partit li manté la confiança i, fins i tot, presideixi una comissió del Congrés de Diputats”.

Interlocutòria del Suprem sobre l'Operació Catalunya (PDF)