El Suprem demana a l'Advocacia de l'Estat que es mulli sobre els indults a les portes del 14 de febrer
La petició del tribunal posa pressió a Sánchez perquè el departament rep ordres directes del govern espanyol
Queden només dos dies perquè comenci la campanya electoral catalana i el Tribunal Suprem ha decidit finalment moure fitxa en un tema que tant el govern espanyol com el PSC no volen que marqui el debat: el possible indult als presos polítics. Just en el moment en què Salvador Illa compareixia per últim cop des de la sala de premsa de la Moncloa com a ministre de Sanitat, l'alt tribunal ha traslladat la petició a l'Advocacia de l'Estat perquè es mulli sobre la possibilitat de concedir la mesura de gràcia als líders independentistes. A les portes de Nadal ja s'hi va pronunciar la Fiscalia, que va rebutjar del tot l'indult, però encara quedava pendent que el Suprem demanés l'informe a l'Advocacia de l'Estat i que, a diferència del ministeri públic, rep ordres directes del govern espanyol. De fet, s'ha especulat que podria pronunciar-se a favor d'un indult parcial perquè, si l'acaba concedint el consell de ministres, Pedro Sánchez no ho faci amb tots els informes en contra. Cal tenir en compte que el president espanyol es va acomiadar del 2020 obrint la porta a l'indult als presos. "Cal superar temps nefastos", va assegurar.
Si fins ara, doncs, era en mans del Suprem moure fitxa, ara és l'Advocacia de l'Estat la que controla el rellotge per concedir l'indult. Segons han detallat fonts del Suprem a l'ARA, la petició de l'alt tribunal no preveu cap límit de temps. És a dir, el departament es podria prendre el temps que volgués, però hi ha de referència les cinc setmanes que va trigar el ministeri públic, del 16 de novembre –quan el Suprem li va sol·licitar l'informe– al 22 de desembre, quan va avisar que els "acords polítics" no poden ser un motiu per concedir-lo.
Un cop l'Advocacia s'hi pronunciï –podria ser ja després de les eleccions–, només quedarà que el Suprem elevi el seu informe a la taula del consell de ministres. Llavors Sánchez ja no podrà mirar cap a una altra banda i haurà de decidir-se. Els últims mesos, uns quants ministres han adobat el terreny a la possibilitat que el govern espanyol resolgui la qüestió en contra del criteri del Suprem i de la Fiscalia.
El canvi de discurs sobre els indults
La defensa de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull ha enviat l'últim mes fins a dos escrits al Suprem demanant que s'accelerés el procés per respondre a l'indult perquè ja feia més d'un any des que es va enviar al ministeri de Justícia la primera petició d'indult per a tots els presos polítics a mans de l'advocat Francesc Jufresa. Des de llavors que diferents líders independentistes com també partits i el govern espanyol han canviat el discurs sobre aquesta mesura de gràcia.
Si bé tots s'hi oposaven, a poc a poc s'ha anat obrint la porta a la mesura. Sánchez l'ha passat per davant de la reforma del delicte de sedició al Codi Penal, mentre que els partits independentistes, tot i defensar l'amnistia, ho veuen com una opció factible perquè els presos puguin tornar amb les seves famílies. No és el cas, però, del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que divendres passat, durant l'Assemblea General de l'entitat, va deixar clar que rebutjava l'indult.
Però el moviment del Suprem no és l'únic en el terreny judicial a les portes del 14 de febrer. El Tribunal Constitucional té previst respondre per primer cop dijous, just el dia d'inici de la campanya catalana, als recursos presentats pels líders independentistes a la sentència del Procés. En concret, es tracta del recurs de l'exconsellera Meritxell Borràs, condemnada per desobediència, però la resposta del ple del Constitucional serà de referència per a la resta de recursos, que està previst que es resolguin abans de l'estiu.