Judicialització del Procés
Política17/05/2023

El Suprem avala els indults a Forn, Forcadell i Rull per la derogació de la sedició

Els canvis al Codi Penal mantenen l'amenaça de presó per a la resta de condemnats pel Procés

MadridJoaquim Forn, Carme Forcadell i Josep Rull no han de patir pels recursos que la triple dreta va interposar contra els indults que els va concedir el govern espanyol. El Tribunal Suprem ha arxivat les denúncies perquè la derogació de la sedició ha fet que perdessin el seu objecte. Quan es va reformar el Codi Penal, el tribunal presidit per Manuel Marchena va resoldre que el delicte de desordres públics no era aplicable als exconsellers d'Interior i Territori, ni a l'expresidenta del Parlament. Com que no van ser condemnats per malversació, l'únic delicte imputable era el de desobediència, que no comporta presó, de manera que revocar l'indult no tindria efecte en la seva llibertat.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, es mantenen vius els recursos contra la mesura de gràcia concedida als exconsellers Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, i als expresidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Els primers van ser condemnats per malversació, i sobre els líders de les entitats sobiranistes Marchena va considerar que sí que era aplicable el nou delicte de desordres públics. Per tant, l'amenaça de presó continua vigent si la sala tercera del Suprem acabés tombant els indults de Pedro Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

Aviat farà un any que la sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal va canviar de criteri i va acceptar estudiar a fons les demandes del PP, Cs i Vox. Però el recorregut s'ha alentit donat el canvi d'escenari amb la reforma del Codi Penal que, com s'ha vist, afecta de manera diferent cada penat, i també per la situació d'interinitat que viu la secció que estudia el cas. És la cinquena i, actualment, la conformen quatre magistrats perquè n'hi ha un que se'n va haver d'apartar. L'expresident del Consell General del Poder Judicial Carlos Lesmes, que va dimitir per forçar el PSOE i el PP a reprendre les negociacions per renovar l'òrgan de govern dels jutges, va anar a parar a la secció cinquena de la sala tercera del Suprem i va decidir apartar-se d'aquesta deliberació. Fonts jurídiques apunten que encara s'ha de decidir si la resolució s'elevarà al ple –i, per tant, participen del debat tots els magistrats d'aquesta àrea– o es queda en el grup reduït.