Política06/11/2014

El Suprem rebutja la demanda de la Generalitat i manté la impugnació del 9-N

L'alt tribunal nega les mesures cautelars i avisa que la decisió del govern espanyol no es pot recórrer amb un recurs contenciós administratiu

Joan Rusiñol
i Joan Rusiñol

MadridSense sorpreses. Els magistrats de la sala tercera del Tribunal Suprem han rebutjat suspendre el recurs que, divendres passat, va aprovar el Consell de Ministres contra el 9-N i que el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit dimarts. Ho havia demanat la Generalitat, que al·legava que trepitja drets fonamentals. En conseqüència, descarta aplicar mesures cautelaríssimes per evitar aquesta hipotètica vulneració.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Suprem, però, no es limita a emetre el seu 'no'. En l'escrit, fa una estirada d'orelles al Govern i li recorda que ells no poden pronunciar-se sobre aquesta qüestió perquè no és competència seva i que, a més, el recurs s'ha presentat massa tard.

Cargando
No hay anuncios

Causa d'inadmissibilitat

Els magistrats, però, no es queden aquí i ja avisen que hi ha una "causa d'inadmissibilitat" clara. És a dir, que no són ells els qui s'han de pronunciar sobre el fons d'aquesta qüestió. Recorden que l'acord del govern espanyol no és susceptible de recurs contenciós, ni ordinari ni especial, ja que no forma part dels que la llei sotmet a control dels tribunals. La impugnació correspon només al TC: les seves resolucions, recorda el Suprem, no poden ser enjudiciades per cap altre òrgan jurisdiccional de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

A més, subratllen que el Govern va presentar el recurs quan l'alt tribunal ja l'havia admès a tràmit i suspès cautelarment. Quan el Suprem delibera, afirmen, el BOE ja havia publicat l'acord del TC, i per tant, "no tindria sentit" aturar ara la suspensió perquè ja s'han produït els efectes que es volen evitar des de Catalunya.

Ara s'obre un termini de deu dies perquè l'advocacia de l'Estat i el ministeri fiscal presentin al·legacions sobre la causa d'inadmissibilitat que, segons el Suprem, hi ha.

Cargando
No hay anuncios

Defensa dels drets fonamentals

Divendres passat el govern espanyol va acordar impugnar davant el Tribunal Constitucional la convocatòria alternativa de la consulta pel 9 de novembre realitzada per la Generalitat, així com els seus actes preparatoris.

Cargando
No hay anuncios

L'executiu català considera que aquesta decisió de la Moncloa vulnera drets fonamentals. Amb aquest argument, va acudir al Suprem, seguint un tràmit previst per les lleis processals sota aquest epígraf (protecció de drets fonamentals).

En aquest recurs contenciós administratiu va sol·licitar al Suprem que es paralitzi l'efectivitat de l'acord pres pel Consell de Ministres. A aquesta petició concreta de mesures cautelaríssimes és a la que ha respost avui la sala contenciosa administrativa del Suprem.

Cargando
No hay anuncios

El Tribunal Constitucional (TC) va admetre dimarts el recurs de l'executiu espanyol que qüestiona la Generalitat i va suspendre cautelarment per unanimitat el procés participatiu de diumenge.