“Suport incondicional al procés” de totes les patronals tret de Foment
Fins a 28 associacions empresarials i cambres es posicionaran dijous a favor del dret a decidir
BarcelonaL’empresariat ha sigut sempre un col·lectiu cobejat per partidaris i detractors del procés i, tot i que sovint no s’ha volgut mullar políticament, les crides perquè ho fes en un sentit o un altre han sigut constants. El PP, sobretot, els ha temptat sovint perquè alcessin la veu contra el sobiranisme i trenquessin així amb el el que identifiquen com la invisibilitat de “la majoria silenciosa”. La candidata del 2012, Alícia Sánchez-Camacho, va aplegar 40 directius europeus en campanya i l’actual cap de llista, Xavier García Albiol, va tornar a reclamar fa una setmana un pronunciament empresarial contra la independència. El cert, però, és que cada cop més patronals es posicionen, però en sentit contrari, i dijous això es tornarà a repetir amb força.
Ja va passar el maig del 2014 en presentar-se l’anomenat Manifest del far, pel qual donaven suport al procés i s’adherien al Pacte Nacional pel Dret a Decidir fins a 28 associacions empresarials, entre les quals les 13 cambres catalanes i el Consell de Cambres, i patronals com la Pimec, la Cecot i FemCat, que es tornaran a trobar dijous per susbscriure un nou manifest a què ha tingut accés l’ARA i pel qual reiteren el “suport incondicional al procés” per exercir el dret a decidir, el compromís de respectar i fer costat a “la decisió que prengui el poble de Catalunya” i la voluntat d’adaptar les empreses a la nova situació.
Tot i no ser un text netament independentista, sí que és rellevant en un moment en què es qüestiona des d’alguns sectors el caràcter plebiscitari del 27-S, que obté el suport de la majoria d’associacions empresarials catalanes. De fet, les entitats firmants representen en total més de 300.000 empreses, i una quantitat similar d’autònoms -segons les dades del Consell de Cambres-, la pràctica totalitat de les que hi ha a Catalunya, excepte les grans adherides a Foment. La jornada comptarà amb una taula rodona amb els economistes Jordi Galí, Xavier Sala i Martín i Joan B. Casas i la clausurarà la presidenta del Parlament en funcions, Núria de Gispert.
De fet, tot i els discursos dels unionistes sobre la teòrica inestabilitat que provoca el procés, el cert és que rep més suport entre els empresaris que entre la població. Segons l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió, un 42,9% dels catalans estan a favor de la independència i un 50% en contra. Tot i això, entre els empresaris amb empleats es produeix un empat tècnic en el 46% i, entre els autònoms, els favorables pugen fins al 54,1% i els detractors es queden en un 37,3%.
Foment i la tercera via
En sentit oposat, Foment del Treball presenta avui un manifest contra el procés en què rebutjarà que les eleccions siguin plebiscitàries, reclamarà mesures concretes per gestionar la situació econòmica i reivindicarà previsiblement una tercera via que inclogui el pacte fiscal. La patronal de les grans empreses s’ha mostrat contrària en diverses ocasions al procés i el seu president, Joaquim Gay de Montellà, ha defensat que genera “inestabilitat i dubtes” i ha avisat que les grans empreses no col·laboraran amb la Hisenda pròpia si no s’ha pactat amb l’Estat. “El diàleg, la negociació i el pacte és el que s’ha de recuperar”, ha insistit, en una posició similar a la que subscriu el Cercle d’Economia.
Precisament, la ministra de Treball, Fátima Báñez, va afirmar ahir des de Sant Cugat que certs empresaris han suspès projectes per la inestabilitat que percebien. En canvi, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va afirmar fa un mes que el procés no està tenint cap efecte perquè els inversors són “racionals” i no preveuen “escenaris irrealitzables”. Sigui com sigui, Artur Mas mirarà de calmar empresaris dubtosos en una conferència avui a la Cambra de Comerç de Girona i en un dinar a la Cambra de Comerç de Barcelona el dia 9. D’altra banda, un informe de quatre especialistes en finances internacionals fet públic ahir apunta que, encara que l’Estat vetés Catalunya a la Unió Europea, hi ha vies alternatives per continuar a l’euro i al mercat europeu.