El suport del PSC a l’aplicació del 155 posa en risc els pactes locals
El PDECat i ERC avisen els socialistes que es poden replantejar acords municipals
BarcelonaLa pressió contra el PSC perquè deixi de donar suport a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola amenaça els acords municipals. Els comuns liderats per l’alcaldessa Ada Colau es reuniran avui per valorar l’acord que van tancar amb els socialistes el maig de l’any passat i tant la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, com el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, van coincidir ahir a avisar el PSC que, depenent del que facin al Senat els pròxims dies, s’hauran de replantejar els acords municipals que mantenen amb la formació que encapçala Miquel Iceta. Aquestes tensions ja es van viure arran de les discrepàncies per l’organització de l’1-O, que va fer miques almenys 14 pactes de govern i va deixar en minoria un bon nombre d’alcaldes socialistes, un dels quals el de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Ara l’amenaça de trencament plana sobre els municipis que van aconseguir superar aquella primera crisi.
Una bona part de les mirades se centren en la capital catalana. Barcelona en Comú celebrarà avui al vespre una reunió per “fer balanç” sobre el pacte amb el PSC. Tot i així, la reunió de la coordinadora es preveu “tranquil·la” i ni tan sols hi ha previst que en surti cap decisió en ferm. Les possibilitats que Barcelona en Comú i el PSC trenquin l’acord per governar Barcelona són remotes. La tensió entre les dues formacions sembla més un moviment estratègic de cara a la militància que no pas una qüestió de fons.
Colau abaixa el to
Dissabte passat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va advertir després de participar en la manifestació a favor de la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez que obriria un “període de reflexió” sobre el seu acord amb el PSC, perquè “l’aplicació del 155 és una cosa inaudita, és una cosa injustificada i és una cosa que atempta contra les mateixes bases de la democràcia i de la convivència”. “Evidentment, ho canvia tot”, va dir amb duresa. Però el to va ser molt més suau diumenge al vespre, quan va dir que si finalment els socialistes abonaven l’aprovació del 155, Barcelona en Comú “valorarà de manera serena i parlant amb el mateix PSC com queda aquest pacte”, però va assegurar que de moment no tenia “cap intenció” de trencar-lo.
Els socialistes de Barcelona confien a mantenir l’acord que els ha permès formar part del govern de la capital catalana amb només quatre regidors, però tampoc els fa perdre la son quedar-se’n fora. A diferència dels comuns, que encara confien a pescar vots tant en aigües independentistes com unionistes, el PSC ja té clar que entre els secessionistes no hi té res a fer. Si es produís un trencament, el PSC encararia la part final del mandat municipal des d’una posició privilegiada de l’unionisme: la de qui ha sigut expulsat del govern per no compartir el relat independentista. El primer secretari del partit, Miquel Iceta, va explicar ahir que s’havia reunit amb Colau i, tot i que no va explicar el contingut de la conversa, va treure importància a la polèmica.
Els socialistes també han viscut tensions internes a causa del pacte, com quan Colau va rebre alcaldes citats per la fiscalia i quan va permetre la votació de l’1-O. Les dues formacions sempre han defensat que deixen la qüestió nacional fora del pacte local.
El PDECat i ERC pressionen
En declaracions als periodistes als passadissos del Parlament, Marta Pascal va demanar directament a l’expresident de la Generalitat i senador socialista, José Montilla, que votés en contra de l’aplicació del 155. A més, va subratllar que, en cas que el PSC doni suport a la intervenció de l’autonomia, el PDECat haurà de fer de manera molt clara una anàlisi dels seus pactes municipals amb els socialistes catalans perquè, segons va dir, no s’entendria que governés amb els que avalen la suspensió de les institucions catalanes. A la tarda, els dirigents locals del PDECat van acordar fixar uns criteris mínims per mantenir els acords municipals: rebuig a la violència policial, a les detencions de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez i a l’aplicació de l’article 155. Tot i així, aquests criteris no s’aplicaran de manera genèrica i, abans de trencar qualsevol acord, s’estudiarà cada cas. Un dels pactes que s’haurà d’estudiar és el de Girona, on CiU governa amb el PSC. El grup municipal d’ERC-MES va demanar ahir a l’alcaldessa Marta Madrenas que trenqués el pacte amb el PSC i va proposar un pacte entre forces independentistes, que sumen 18 dels 25 regidors.
Al matí, també el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, havia admès que seria “molt difícil mantenir acords amb els que promouen el 155 i, per tant, són còmplices de la fi de l’autogovern a Catalunya”, en relació amb els pactes a escala local que mantenen amb el PSC en uns quants ajuntaments. Però la direcció d’ERC encara no ha donat la consigna de trencar aquests acords i Sabrià va assenyalar que els pactes es tractaran “cas a cas”. Sabrià també va rebutjar la via de l’equidistància, perquè “qui busqui espai entre l’un i l’altre s’estarà posant al costat dels repressors”, en referència als comuns i a CCOO, que no cridarà a la desobediència laboral dels funcionaris per l’aplicació del 155.
Tensions internes
El suport incondicional del PSOE a l’aplicació de l’article 155 també ha comportat tensions internes al PSC i la creació d’un corrent crític. “Expressem el nostre més radical desacord i rebuig a l’aplicació de l’article 155 i les mesures que se’n deriven, comunicades aquest matí [per dissabte] pel govern de l’Estat”, argumentava el comunicat que van signar Parlon, Jordi Ballart (alcalde de Terrassa), Josep Mayoral (Granollers) i Ignasi Giménez (Castellar del Vallès). La seva acció, que inicialment no buscava adhesions, va començar a rebre cada cop més suports a mesura que passaven les hores, com el dels alcaldes d’Esparreguera, Eduard Rivas, i Sant Just Desvern, Josep Perpinyà, i el de la primera tinent d’alcalde de Girona, Sílvia Paneque. Ara mateix ja en suma una trentena. Miquel Iceta va assegurar ahir que “no hi haurà un trencament del PSC”. Iceta, conscient de totes aquestes tensions, va defensar: “No conec ningú al PSC més preocupat que jo per la situació actual i per l’eventualitat de mesures tan dràstiques”.