Ciutadans assegura que impedirà que el suplicatori de Puigdemont es converteixi en un "circ"
La presidència de la comissió d'Afers Jurídics que ho gestiona està en mans del partit taronja
Brussel·lesUn dels fronts calents de l'independentisme d'aquest curs polític a Brussel·les és el procés del suplicatori que ha de mantenir o retirar la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí com a eurodiputats. El procés està congelat, pendent que l'Eurocambra determini de quina manera es pot reprendre l'activitat parlamentària que requereix presencialitat, com és el cas de les audiències del suplicatori, que es duen a terme dins la comissió d'Afers Jurídics (JURI) de l'Europarlament. Mentrestant, però, el seu president, l'eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez, ha assegurat aquest dimecres que no permetrà que el procés es converteixi en un "circ" o un "acte electoral", que pretengui desprestigiar Europa. Els eurodiputats independentistes i la seva defensa ja han explicat diverses vegades que encaren aquest procés com un judici al judici del Tribunal Suprem espanyol, que consideren arbitrari.
Des de la presidència de JURI, Ciutadans busca neutralitzar al màxim l'impacte polític que pugui tenir aquest procés dins l'Eurocambra, tal com pretenen els eurodiputats independentistes. Per això, des de la formació taronja, s'insisteix que no es tractarà el fons de la qüestió a nivell judicial i que el procés serà el màxim de garantista. És el president de la comissió qui podrà decidir tallar les compareixences si considera que es parla de qüestions no pertinents al cas, per exemple. Al mateix temps, però, la defensa de Puigdemont manté la seva voluntat de convertir-ho en un judici al judici.
"Seré escrupulosament garantista perquè ningú pugui fer servir el procés per minar el bon nom de les institucions democràtiques europees. En definitiva, en aquesta cambra es fan les coses bé i les coses es respecten. No permetré que ningú converteixi això en un circ o un acte electoral que pretengui desprestigiar Europa", ha afirmat Vázquez.
El procés del suplicatori es va engegar a finals de gener, quan es va assignar l’eurodiputat ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki com a ponent del cas de Puigdemont i Comín, cas que es va fusionar al maig amb el de Clara Ponsatí. Des d'aleshores, aquest eurodiputat que comparteix grup parlamentari amb Vox ha sigut l'encarregat de recollir tota la informació relativa, per elaborar un expedient que s'ha traduït a 15 llengües, un fet "excepcional", segons fonts parlamentàries que també detallen que l'informe del ponent està "molt avançat".
Un procés secret i presencial
Què falta perquè el procés pugui continuar? La normativa de l'Eurocambra estableix que les audiències, el debat i la votació són presencials, secrets i a porta tancada, però el coronavirus ho complica. El Parlament Europeu funciona a mig gas des de l'inici de la pandèmia i el gabinet de president David Sassoli està buscant la manera de garantir que aquests processos que requereixen presencialitat per llei es puguin reprendre. S'estan estudiant opcions que permetin substituir-los per semipresencials, per exemple, i ja està en funcionament una aplicació de mòbil que permet que els eurodiputats puguin votar de manera secreta a distància.
Una vegada estigui aclarit aquest funcionament, cosa que s'espera a finals d'aquest mes, el primer pas seria citar els eurodiputats perquè puguin comparèixer durant 15 minuts i aportar la informació que considerin rellevant acompanyats de la seva defensa. Fonts pròximes als eurodiputats expliquen a l'ARA que s'ha recollit molta informació però que encara no s'ha enviat a la comissió. La compareixença física és un pas necessari perquè el ponent conclogui l'informe, i aquest informe es debati i es voti definitivament dins la comissió JURI abans de portar-lo al ple de l'Eurocambra que definitivament decidirà si se'ls retira o no la immunitat.
El 92% dels suplicatoris són acceptats, és a dir que impliquen la retirada de la immunitat que permet que la justícia competent faci la seva feina. Amb aquest escenari com a base, la defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí, confia que tot plegat s'acabi anul·lant quan presentin un recurs d'anul·lació al Tribunal General de la Unió Europea, ja que consideren que el Tribunal Suprem no era l'organisme competent per emetre el suplicatori, basant-se en la sentència de la justícia belga que va rebutjar l'extradició de Lluís Puig al considerar que el Suprem no era el competent per emetre l'euroordre perquè Puig no era aforat.
En tot cas, es preveu que tot plegat s'allargui gairebé mig any més tenint en compte que encara s'ha de delimitar el procés per poder dur a terme les audiències i que habitualment calen tres reunions de la comissió d'Afers Jurídics per tramitar un suplicatori.