Prostitució

El Congrés tomba la llei del PSOE contra el proxenetisme

Els socialistes ho havien fiat tot al PP, que finalment ha votat en contra amb Sumar i els independentistes

3 min
Prostitució, l’etern debat 
que ningú s’atreveix a encarar

MadridAvançar en l'abolició de la prostitució és un dels objectius que es va fixar la ministra d'Igualtat socialista, Ana Redondo, a l'inici de la legislatura per molt que és una qüestió que divideix el moviment feminista i en la qual el PSOE no compta amb el suport de gran part dels aliats de la majoria plurinacional. En l'anterior legislatura, els socialistes van aconseguir que el Congrés aprovés la presa en consideració d'una proposició de llei contra el proxenetisme amb els vots del PP i de part d'Unides Podem –els comuns es van desmarcar votant-hi en contra–. Gairebé dos anys després, el PSOE ha vist truncat el seu intent de recuperar aquesta iniciativa amb la qual pretenia fer un "primer pas" en "l'erradicació" de la prostitució. Ni Sumar ni Podem –que s'ha abstingut– ni els populars han donat suport a un text pràcticament calcat al que van dir el juny de 2022.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al matí, el soci minoritari de la coalició ja havia avançat el seu no després d'un debat intern en el si del grup parlamentari. A diferència de la legislatura passada, aquest espai polític ha consensuat oposar-se en bloc a una iniciativa que considera "irresponsable" i "electoralista". "El PSOE havia fet una mala lectura si el que pretenia era desgastar-nos perquè el que ha fet és fer-nos madurar com a espai", ha dit la diputada Gala Pin (comuns). Fins i tot IU –que a diferència dels comuns, que són regulacionistes, defensa plantejaments abolicionistes– ha criticat la proposta socialista. La diputada Engracia Rivera (IU) ha explicat que el seu partit "no renuncia a res" dient no perquè el plantejament del PSOE és "punitivista i prohibicionista". "No va a l'arrel del problema. No és integral", ha dit Rivera sobre la "manca de mesures socials i econòmiques" per a les treballadores sexuals.

Les crítiques d'ERC, Junts, EH Bildu i el PNB han anat en la mateixa línia d'advertir que la iniciativa del PSOE no aconseguiria abolir la prostitució sinó que el que provocaria és abocar les treballadores sexuals a una situació encara més gran de desemparament i vulnerabilitat. "Enviaran les que exercien en espais regulats a la clandestinitat", ha afirmat la diputada Pilar Calvo (Junts). Pilar Vallugera (ERC) ha argumentat que fins que no hi hagi una llei contra el tràfic de persones i una derogació de la llei d'estrangeria, no trobaran els republicans "en cap penalització de cap estratègia econòmica de les dones". "Destrossem vides a cop de Codi Penal", ha avisat. La proposta del PSOE es limita a modificar diversos articles del Codi Penal per "castigar el proxenetisme de manera general, sense exigir la relació d'explotació" de la persona prostituïda. La proposició de llei introduïa penes de presó i multa per a qui "amb ànim de lucre promogui, afavoreixi o faciliti la prostitució d'una altra persona, fins i tot amb el seu consentiment". També perseguia la terceria locativa, és a dir, als propietaris dels immobles on s'exerceixi.

El PSOE ho havia fiat tot al PP, que finalment també hi ha votat en contra després d'acusar els socialistes d'haver recuperat aquesta proposta "com a cortina de fum" amb "finalitats electorals". Fonts del partit remarquen que el PP no és al Congrés "per salvar el govern de les seves misèries" i recorden que la legislatura passada els seus vots només van servir "per desar en un calaix" la proposta, que no va culminar el recorregut parlamentari. "Els demano que la retirin i negociem una llei contra el tràfic de persones amb fins d'explotació sexual", ha expressat la diputada popular Ana Alós en el debat. Els socialistes han rebutjat retirar una iniciativa "molt de principis" per a ells i han preferit veure-la decaure. En declaracions als mitjans, Redondo ha reivindicat la "valentia" del PSOE i ha acusat la resta de formacions de ser elles les que estan "fent campanya en lloc de pensar en les dones".

stats