Governabilitat a l'Estat

Sumar obtindria més vots que Podem si es presentessin per separat, segons el CIS

Les dues forces assolirien el 17,3% dels sufragis, per sobre del 10% que el baròmetre augurava fa un mes a Unides Podem

Yolanda Díaz en l’acte de diumenge al recinte de Magariños de Madrid.
20/04/2023
3 min

MadridEl Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ja preveu com a hipòtesi que Sumar i Podem es presentin per separat a les eleccions generals. Al baròmetre fet públic aquest dijous, elaborat entre el 30 de març i el 5 d'abril, la candidatura encapçalada per la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, obtindria el 10,6% dels vots –però seria quarta força per darrere de Vox (11,1%)– i superaria la formació lila, que es quedaria amb el 6,7%. Amb tot, la suma de les dues candidatures representaria el 17,3% dels vots, bastant per sobre del 10% que fa un mes el CIS atorgava a una candidatura d'Unides Podem. Aquest increment passaria una certa factura al PSOE, que pateix un retrocés de 2,3 punts en un mes: del 32,7% del març al 30,4% que ara vaticina el CIS. En segon lloc, el PP baixaria del 28% al 26,1 i continuaria a més de quatre punts dels socialistes. Per la seva banda, Cs aconseguiria el 2,8% dels suports, quatre dècimes més que al març.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La dinàmica d'Unides Podem al CIS era negativa els últims mesos. Al gener va registrar la seva millor marca amb un 14, 2% d'intenció de vot, malgrat que la polèmica pels efectes de la llei del només sí és sí –aquest dijous torna a reflectir la divisió al govern de l'Estat amb la votació final al Congrés– ja amenaçava l'espai i, sobretot, la ministra d'Igualtat, Irene Montero. Però al febrer i al març la tendència va anar a la baixa i fa un mes la caiguda ja era de 4,2 punts. El baròmetre conegut ara indicaria que dues llistes separades a l'esquerra del PSOE podrien aconseguir mobilitzar més electors, si bé cal tenir en compte que pot tenir efectes contraproduents pel que fa a la traducció en escons. Com quedaria el repartiment, però, el CIS no ho indica.

Les enquestes es van fer en plena presentació de Sumar. Díaz va celebrar l'acte en què va confirmar que aspirarà a arribar a la Moncloa el diumenge 2 d'abril i la preferència dels espanyols sobre qui vol que presideixi el país registra un canvi notable. Si un 9,6% responia que la també ministra de Treball és la seva candidata preferida per a la presidència, ara ha pujat al 13,2%. Queda igualment per darrere del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que passa del 15% al 14,6%, i del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que baixa del 22% al 21,3%. Aquesta vegada Irene Montero no apareix entre les opcions, a diferència del març, però el CIS recupera la valoració dels ministres: la ministra d'Igualtat obté un 3,5 i la de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra, un 3,4, les pitjors xifres de tot el gabinet. Pel que fa a líders polítics, Díaz es manté al capdavant amb un 4,9 –en una escala d'1 a 10–, Sánchez obté un 4,4 i Feijóo un 4.

Qui prefereixes que sigui president del govern espanyol?
En percentatge i variació respecte al CIS anterior

21,3%

Pedro Sánchez

PSOE

-0,7

14,6%

Alberto N. Feijóo

PP

-0,6

13,2%

Yolanda Díaz

Sumar

+3,6

5,8%

Santiago Abascal

Vox

+1,4

0,7%

Inés Arrimadas

Cs

=

Pedro

Sánchez

PSOE

21,3%

-0,7

Alberto N.

Feijóo

PP

14,6%

-0,6

Yolanda

Díaz

Sumar

13,2%

+3,6

Santiago

Abascal

Vox

5,8%

+1,4

Inés

Arrimadas

Cs

0,7%

=

Pedro

Sánchez

PSOE

21,3%

-0,7

Alberto N.

Feijóo

PP

14,6%

-0,6

Yolanda

Díaz

Sumar

13,2%

+3,6

Santiago

Abascal

Vox

5,8%

+1,4

Inés

Arrimadas

Cs

0,7%

=

Moviments a l'esquerra

Com es podia esperar, la principal font de votants de Sumar prové de qui en les últimes eleccions va votar Unides Podem, els comuns a Catalunya i Més País. El CIS registra que hi ha divisió entre els que continuarien votant Unides Podem i qui optaria per Sumar en cas de presentar-se per separat. Sorprèn que de la gent que assegura que va votar En Comú Podem el 2019, el 46,5% optarien pel partit lila i el 27,6% per Díaz, si bé cal tenir en compte que la mostra és petita i que pot haver-hi gent que tingui més present la figura de Díaz i no tant el nom del seu nou partit.

La líder de Sumar ha adoptat un discurs menys combatiu que Podem perquè aspira a recollir suports de l'electorat del PSOE, i el CIS reflecteix mínimament que causa més simpatia que el partit lila entre els votants socialistes. El 7,8% dels espanyols que van votar Sánchez el 10-N del 2019 ara triarien Díaz i només un 1,7% Unides Podem. Fa un mes, sense l'opció de Sumar al CIS, només un 2% de votants del PSOE deien que votarien Unides Podem. A la pregunta de quina seria la segona opció, el 25,5% dels simpatitzants socialistes escullen Sumar i el 12,8%, Unides Podem. S'observa la mateixa dinàmica en la pregunta sobre a qui es preferiria com a president o presidenta del govern de l'Estat. El 51,5% dels votants del PSOE el 2019 trien Sánchez, mentre que un 14,5% Díaz. Fa un mes eren el 9,7%.

stats