La governabilitat de l'Estat

Negociació a contrarrellotge per evitar el trencament PSOE-Junts

El PSOE demana a Junts que modifiqui la petició sobre la qüestió de confiança, però fonts juntaires ho descarten

Nogueras
3 min
10
Regala aquest article

Madrid / BarcelonaEl compte enrere per decidir si tramitar o no al Congrés una iniciativa de Junts sobre una qüestió de confiança contra Pedro Sánchez ha reactivat les converses. Els de Carles Puigdemont han amenaçat amb conseqüències si el PSOE la tombava, a la qual cosa hi estava determinat, però el fet que els vots de Sumar a la mesa siguin claus també ha propiciat moviments. En les últimes hores s'han multiplicat les pressions dels de Yolanda Díaz perquè socialistes i juntaires evitin el trencament, de manera que Sumar no decidirà el seu vot fins aquest dijous al matí quan arribi el moment. Una de les possibilitats que ha posat sobre la taula el PSOE és que es modifiqui el text de la proposició no de llei per evitar el xoc, però Junts no té intenció de fer canvis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"S’està produint un diàleg les últimes hores perquè la mesa prengui una decisió d’acord amb el reglament", deia aquest dimecres el portaveu de Sumar i ministre de Cultura, Ernest Urtasun, en una entrevista a La Sexta. Fonts de Junts i del PSOE també confirmen que hi ha converses. La interpretació jurídica del PSOE i que també comparteix Sumar és que no és competència d'un grup parlamentari plantejar un debat sobre una qüestió de confiança al president espanyol, perquè és potestat exclusiva seva presentar-la. Els grups tenen a disposició l'instrument de la moció de censura, al qual Junts no es pot acollir perquè no té prou diputats i tampoc és la seva intenció aliar-se amb el PP i Vox, apunten fonts juntaires. Tanmateix, més enllà de les disquisicions jurídiques, Urtasun ha admès que es tracta de trobar una "solució política" a aquest conflicte que s'ha generat al Congrés.

Aquest matí el primer secretari de la mesa i diputat dels comuns, Gerardo Pisarello, deixava clara una premissa: "És evident que no farem res que afavoreixi el PP i Vox", ha dit a la SER Catalunya. "Seria suïcida. Estem a l'espera de veure com es mou el PSOE [...] Hi ha marge", ha insistit. Per tant, els dos membres de Sumar a la mesa no votaran al costat dels quatre del PP, que serien favorables a tramitar la iniciativa dels de Puigdemont. La direcció del grup de Sumar ha celebrat una reunió aquesta tarda per acabar de definir el sentit de vot, si bé no s'ha arribat a cap conclusió clara. "Bàsicament, estem pendents de la negociació entre PSOE i Junts", traslladen fonts de Sumar. Amb tot, reconeixen que no trairan el seu soci de govern amb una iniciativa com aquesta que exposaria molt el líder del PSOE i que a la resta d'aliats d'investidura també incomoda.

Una reunió Sánchez-Puigdemont

A l'espera del resultat, torna a repetir-se una situació in extremis, com quan la mesa ja va decidir al desembre ajornar el debat."No hauríem d'haver arribat aquí. S'hauria d'haver negociat abans", ha lamentat Pisarello. El diputat ha recalcat que la majoria de la investidura és "complexa", i per això ha considerat que "el PSOE ha de fer tots els esforços per tenir interlocució amb els diferents grups". "Que negociï fins al final", ha demanat. Pisarello creu que es pot convèncer Junts amb altres gestos que evitin que la sang arribi al riu. És aquí on ha parlat de la necessitat d'un "reconeixement més clar dels interlocutors polítics", instant tant Pedro Sánchez com el president de la Generalitat, Salvador Illa, a reunir-se amb l'expresident Carles Puigdemont a l'exili. "Això seria un pas, de la mateixa manera que han de rebre Oriol Junqueras [president d'ERC]", ha dit. El cap de l'executiu de l'Estat va prometre que ho faria quan s'aprovés l'amnistia, l'estiu passat, però els problemes amb la seva aplicació i l'avançament electoral a Catalunya van capgirar aquests plans.

Mentrestant, al PSOE es mantenen en la discreció. El ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, s'ha limitat a dir aquest matí que la mesa del Congrés adoptarà aquest dijous una decisió "perfectament fonamentada d'acord amb la Constitució i el reglament de la cambra". Aquest dimarts, fonts de la Moncloa anotaven que els seus membres a la mesa ho rebutjarien perquè ni era acceptable formalment ni tampoc per motius de "fons". Bolaños ha insistit que no hi ha arguments per a una qüestió de confiança perquè el "diàleg i els acords són la senya d'identitat" d'un govern espanyol que "compleix", ha assegurat. Tot plegat, condicionarà la compareixença de Puigdemont divendres des de Brussel·les, on té previst actualitzar l'estat de salut de les relacions amb el PSOE.

stats