Crisi de la monarquia

La fiscalia suïssa localitza un compte vinculat a Joan Carles I a Andorra

Una mercantil panamenya controlava presumptament un compte a Andbank actiu fins al 2016

ARA
i ARA

MadridMés problemes per a Joan Carles I. La fiscalia suïssa ha localitzat ara un compte vinculat al rei emèrit a Andorra que va estar actiu fins al 2016, fet que pot posar en entredit les dues regularitzacions amb Hisenda que va fer fa uns mesos. Si es detecta que no són completes, la justícia podria perseguir-lo. Segons ha publicat El Confidencial, al sumari de la investigació que el fiscal Yves Bertossa està desenvolupant a Ginebra hi apareix un compte a Andbank que Joan Carles I controlava presumptament a través de testaferros i una societat panamenya, Stream SA, tancada el 4 de maig.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una transacció del 19 de maig del 2008 seria la clau d'aquesta nova branca de la fortuna estrangera del rei emèrit. 150.000 euros van sortir d'un compte de la Fundació Zagatka –vinculada a l'emèrit– al banc Credit Suisse cap a Stream SA, però en la investigació hi consta una instrucció del gestor Arturo Fasana –considerat un dels testaferros més destacats de l'excap de l'Estat– que apunta cap al principat. Fasana ordenava que els diners s'havien d'ingressar a un compte que la mercantil panamenya tenia a Andorra: el número AD79 0001 0000 4029 2980 0100 d'Andbank. Segons El Confidencial, el compte es va cancel·lar el 2016, poc abans que entrés en vigor l'acord internacional subscrit per Andorra mitjançant el qual el Principat es comprometia a compartir informació bancària de les persones estrangeres amb països tercers.

Cargando
No hay anuncios

Caldrà veure com afecten aquestes noves informacions a les investigacions que la Fiscalia del Tribunal Suprem manté obertes des de fa un any. Són tres les línies d'indagació capitanejades pel tinent fiscal Juan Ignacio Campos i dues les regularitzacions que Joan Carles I ha fet amb Hisenda durant aquest temps, per valor de gairebé cinc milions d'euros. El poc que es coneix és que estan relacionades amb diners que va rebre de l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause i vols privats que va pagar amb fons de la fundació Zagatka, però Andorra obre ara un nou front.

Les gravacions de Villarejo

És la primera vegada que les recents investigacions sobre la fortuna de l'emèrit associen les seves activitats irregulars amb Andorra, però abans ja ho havia fet l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo. En una de les seves múltiples gravacions que consten en sumaris judicials, explicava que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) tapava els comptes dels Pujol a Andorra perquè no es veiés esquitxat també el rei emèrit. Segons es desprenia també d'unes notes informatives de Villarejo que l'Audiència Nacional va començar a investigar a partir de la causa dels Pujol, Joan Carles I seria una de les altes personalitats de l'Estat que tindrien diners al compte Soleado, vinculat a la trama Gürtel.

Cargando
No hay anuncios
Primer pas de la reforma dels delictes sobre llibertat d'expressió al Congrés

El Congrés de Diputats ha votat a favor de la proposició de llei per reformar els delictes sobre llibertat d'expressió del Codi Penal. Impulsada per Unides Podem, ha rebut l'aval del PSOE i les formacions sobiranistes i d'esquerres de la cambra baixa. El cap de files dels comuns a Madrid, Jaume Asens, ha defensat la proposta, que busca eliminar les injúries a la corona (art. 491), a les institucions de l'Estat (art. 504), l'ofensa als sentiments religiosos (art. 525), l'ultratge als símbols d'Espanya (art. 543) i l'enaltiment del terrorisme (art. 578).