POLÍTICA FISCAL
Política 03/07/2013

CiU, ERC i PP ajornen la reimplantació de l'impost de successions

Les tres formacions voten en contra d'una proposició de llei d'ICV-EUiA tot i que nacionalistes i republicans admeten que negocien com tornar a aprovar el tribut

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl retorn de l'impost de successions haurà d'esperar algunes setmanes. Tot i que formava part de l'acord d'estabilitat firmat per CiU i ERC, aquestes dues formacions han votat juntament amb el PP les esmenes a la totalitat a la proposició de llei que defensava ICV-EUiA per reimplantar el tribut al 10% de les rendes més altes, cosa que, segons els ecosocialistes, reportaria entre 400 i 500 milions d'euros anuals. "Cal recuperar l'impost de successions per raons econòmiques, socials i ètiques", ha assegurat el diputat d'ICV Josep Vendrell, que s'havia mostrat "disposat a debatre'n el contingut" si se'n permetia la tramitació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, el diputat de CiU Ferran Falcó ha criticat que aquesta és "una proposició de llei que proposa que torni a governar el tripartit" i que el tribut pretén gravar "l'estalvi i la inversió". "Volen que el Govern cusi a impostos els catalans, quan no estan per pagar-ne més", ha afegit. El diputat del PP ha justificat també la seva oposició a un "impost desfasat, confiscatori i que va ser suprimit gràcies al PP", i que "va contra l'estalvi i la solidaritat intergeneracional". Tot i això, ha afirmat que, quan sigui ERC en lloc d'ICV qui el vulgui reimplantar, el Govern donarà suport a aprovar la mesura. Un argument compartit per Ciutadans –que s'ha abstingut–, ja que el seu portaveu parlamentari, Jordi Cañas, ha situat el diputat d'ERC Pere Aragonès com a "conseller 'in pectore'". Davant les nombroses referències a l'economia de les classes mitjanes, però, Vendrell s'ha preguntat si "la classe mitja hereta 1 milió d'euros" –segons la proposició de llei, qui pagaria l'impost–. "On viuen vostès?", ha etzibat.

Al seu torn, Aragonès ha defensat el tribut perquè és un "impost necessari que garanteix la igualtat d'oportunitats" però ha justificat el seu vot a favor de l'esmena a la totalitat per fidelitat a l'acord d'estabilitat firmat amb CiU. "Hem arribat a un acord amb CiU per recuperar aquest impost i amb ells ho pactarem", ha explicat abans de recordar que els partidaris de recuperar el tribut segueixen sent "minoria" al Parlament. "Esperem tenir les properes setmanes un acord ja en marxa", ha afegit.

PSC i CUP fan costat a ICV

Els únics a donar suport a ICV-EUiA han sigut el PSC i la CUP. La diputada socialista Alícia Romero ha recordat que l'impost existeix a Holanda, EUA i el Canadà i ha desitjat que efectivament "ERC tingui capacitat d'influir" per recuperar el tribut a Catalunya. "Recuperar-lo és irrenunciable, l'esforç no l'hem de fer sempre les rendes del treball", ha argumentat la diputada de la CUP Isabel Vallet.

stats