EXCLUSIVA DE L'ARA
Política12/07/2016

La substituta de De Alfonso fulmina la cap del gabinet de direcció d'Antifrau

Maite Masià, tot i ocupar el càrrec de manera interina, destitueix Assumpció Riba després de la marxa de Daniel De Alfonso

Joan Serra Carné
i Joan Serra Carné

BarcelonaContinuen les turbulències a l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). Després que el Parlament aprovés la destitució de Daniel de Alfonso –amb l'única oposició del PP–, Maite Masià va assumir-ne la direcció de manera interina, a l'espera que es concreti el nomenament d'un substitut. Però Masià no s'ha quedat de braços plegats. La directora d'Antifrau ha fulminat la cap del gabinet de direcció de l'OAC, Assumpció Riba Lloret, crítica amb la gestió de De Alfonso arran de l’escàndol de les converses amb el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. El cessament es va firmar dilluns. Entre les funcions de la cap de gabinet hi ha pilotar les auditories internes.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mateixa Riba, que treballava a l'OAC des de l'abril del 2015 –mesos després que es fessin les gravacions al despatx del ministre–, ha confirmat a l'ARA com es va produir la destitució. Diu que no va rebre cap justificació que argumentés els motius del seu cessament. "Ha estat una decisió arbitrària de la directora, un cop de força", ha explicat en conversa telefònica amb aquest diari. Riba assegura que no ha tingut "cap problema" amb Masià ni amb cap altre responsable d'Antifrau que expliqui una decisió tan contundent. Ara Riba tornarà a la seva plaça a l'administració de justícia.

Cargando
No hay anuncios

Fonts d'Antifrau consultades per aquest diari detallen que Riba s'havia anat distanciant de l'exdirector, que va ser qui va incorporar-la com a cap de gabinet de direcció després de coincidir-hi en l'activitat judicial. La revelació de les converses entre De Alfonso i el ministre de l'Interior en va ser el desencadenant. Tal com ha confirmat a l'ARA, Riba havia recomanat a De Alfonso que "plegués" després de l'escàndol i abans de comparèixer al Parlament, un consell que el ja exdirector d'Antifrau no va seguir. També va fer de mediadora per fer que es "respectessin els drets dels treballadors", decidits a firmar una carta en què es mostraven crítics amb el comportament de De Alfonso al capdavant d'Antifrau.

Riba és llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona (UB), pertany al cos de secretaris judicials de l'administració de justícia i ha ocupat la plaça de secretària judicial de l'Audiència Provincial de Barcelona. Tal com recull el currículum publicat al web d'Antifrau, va participar directament en la creació i posada en marxa de l'Oficina del Jurat i en va ser la responsable del funcionament durant més de 16 anys. Entre els anys 2009 i 2013 va ser escollida vocal del Consell de Secretaris, òrgan consultiu del ministeri de Justícia.

Cargando
No hay anuncios

El nomenament de Maite Masià com a directora adjunta d'Antifrau –abans de la destitució de De Alfonso– ja va ser una decisió controvertida. Masià figura en les converses intervingudes a la trama de les ITV per la qual està investigat l’exsecretari general de CDC Oriol Pujol. Junts pel Sí ja va registrar una sol·licitud de compareixença a la comissió d'afers institucionals perquè doni compte sobre com vol organitzar a partir d'ara la feina d'aquest òrgan encarregat d'investigar la corrupció. Segons fonts parlamentàries, la compareixença es podria materialitzar d'aquí dues setmanes, després del proper ple.