Quant cobren els diputats del Parlament de Catalunya?
Malgrat que algunes veus reclamen que es rebaixin els salaris, l’únic consens és el de fer tributar les dietes
BarcelonaLa crisi econòmica que ha acompanyat la pandèmia ha revifat el debat sobre els sous que cobren els representants institucionals. Mentre que el salari mitjà de Catalunya el 2019 era de 1.811 euros bruts al mes -segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE)-, el sou base d’un diputat ras és de 2.921,8 euros. A això s’hi sumen molts complements en funció del càrrec i una “indemnització” per desplaçaments que no tributa a Hisenda i pot arribar als 23.895,12 euros anuals. Malgrat que algunes veus reclamen una rebaixa dels salaris, l’únic consens que hi ha actualment entre partits és en regularitzar progressivament les dietes per desplaçaments perquè els diputats hagin de pagar els impostos corresponents.
Què cobra exactament un diputat? Segons informa el Parlament de Catalunya, depèn de dos factors: la seva funció a la cambra i el seu lloc de residència. El sou més alt és el del president del Parlament, Roger Torrent, que ingressa en total uns 164.372,66 euros bruts anuals. Això comprèn: 7.931,18 euros mensuals com a president de la cambra, més 1.592,58 euros mensuals per “complement de representació”, un complement mensual per desplaçaments de 524,66 euros i una “indemnització” anual de 23.694,48 pel seu lloc de residència, que està exempta d’IRPF. Un altre cas seria el dels presidents de grups, que tenen un sou base com a diputats de 2.921,82 euros mensuals, sumat als 2.936,30 que cobren com a líders del grup parlamentari. Un president de grup que visqui a Valls, com Albert Batet (JxCat), sumant el mateix complement i la mateixa indemnització que Torrent -viuen a distàncies similars de Barcelona-, té una retribució de 113.053,4 euros. Els diputats també cobren un complement quan són vicepresident o secretari de la mesa o bé portaveu de grup, i president, vicepresident, secretari o portaveu d’una comissió. A l’altre cantó, quin és el mínim que pot cobrar un parlamentari? Un diputat ras -2.921,82 euros al mes- i resident a Barcelona -amb un complement de 375,88 euros mensuals i una indemnització de 16.975,56 euros anuals- cobra 63.143,36 euros bruts l’any.
Degut a la devastadora crisi del 2008, el Parlament va congelar els sous dels diputats i després els va reduir a partir del 2010. La rebaixa va ser del 15% per als membres de la mesa i els presidents dels grups, del 10% per als portaveus dels grups i del 8% per a la resta. En l’exercici 2019, les retribucions es van incrementar per primera vegada des de llavors, un 1,7%. No obstant, el debat més candent ara és el de les indemnitzacions per desplaçament. Els diputats no han de justificar aquesta despesa i, de fet, com va fer públic el programa Planta baixa de TV3, han continuat cobrant-les durant la pandèmia -tret de l’abril, quan van pactar donar un 25% del sou-, encara que bona part no han assistit a l’hemicicle.
La discussió no és nova: els serveis jurídics van publicar un informe el 2018 en què recordaven que amb el reglament actual les retribucions per desplaçament i representació no són un “dret” dels diputats, i que fins i tot el seu sou base podria deixar de ser-ho amb un canvi de la normativa. Recomanava a la mesa que aprovés regles més específiques sobre la percepció de les indemnitzacions que tinguessin en compte la “realització efectiva” dels viatges.
La moció de la CUP
El 2015 es va introduir per primera vegada una disposició en el reglament que establia que “les indemnitzacions que tenen dret a percebre els diputats han d’ésser objecte d’una reducció gradual [...] per tal que siguin incorporades a l’assignació fixa”. Des de llavors, la mesa ha anat aplicant aquesta reducció del concepte d’indemnització per desplaçaments. Això no ha implicat una pèrdua de poder adquisitiu per als diputats: la part retallada per una banda s’ha assignat en forma de complement del sou. Això sí, aquest complement tributa. Per què aquesta regularització es fa de manera progressiva i no d’un sol cop? Segons fonts del Parlament, és una qüestió de pura voluntat política.
“És un sobresou encobert”, assegura la diputada de la CUP Natàlia Sànchez. En l’últim ple, els grups van votar a favor del punt d’una moció de la CUP que apostava per modificar el reglament durant el primer semestre del 2021 per “reduir de manera gradual i progressiva les indemnitzacions” i regular-les -com ja s’està fent- en l’assignació fixa. “En la moció original proposàvem reduir el sou dels diputats, però finalment vam arribar a una transacció amb els partits del Govern”, explica. Es tracta d’un nou pas en un debat que continua obert.