Política19/05/2015

Sor Lucía Caram demana audiència amb el papa Francesc després de les pressions del govern espanyol

La monja dominica explica a l'ARA la trobada que va mantenir aquest divendres amb la Congregació per a la Vida Religiosa del Vaticà, on va denunciar amenaces de Madrid i els grups ultracatòlics de l'Estat

Jesús Bastante
i Jesús Bastante

Madrid"El Govern, amb Fernández Díaz al capdavant, i els grups ultres han demanat el meu cap. Però jo estic tranquil·la. No deixaré de ser monja ni d'anunciar l'Evangeli dels pobres". Sor Lucía Caram va acudir divendres passat al Vaticà, després de sol·licitar una entrevista amb el secretari de la Congregació per a la Vida Religiosa, el gallec José Rodríguez Carballo.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La religiosa dominica argentina, coneguda per les seves intervencions televisives i pel seu treball a la Fundació Rosa Oriol contra la pobresa, explica a l'ARA que va demanar la trobada després que el nunci a Espanya, Renzo Fratini, l'advertís de les conseqüències de la seva "sobreexposició" mediàtica. Fratini la va avisar que importants membres del PP –Caram cita el ministre de l'Interior, però també Carlos Floriano o Rafael Hernando– i grups ultracatòlics com HazteOir han elevat recentment les seves crítiques contra la religiosa i la comunitat de monges contemplatives de Manresa, que donen suport sense fissures a la monja.

Cargando
No hay anuncios

Durant la reunió a la Santa Seu, que sor Lucía qualifica d'"exquisida", la monja va comunicar al responsable Vaticà "les amenaces que han rebut les germanes" de la seva comunitat i ella mateixa. En primer lloc, per part del govern espanyol després de la seva campanya contra la política migratòria i econòmica del PP –especialment pel tema de la tanca de Melilla, on va trobar el suport, entre altres institucions, de Càritas i de la mateixa Conferència Episcopal. En segon lloc, per part dels lobbies ultracatòlics de l'Estat. "No m'emmordassaran", es defensa Sor Lucía, que explica que monsenyor Carballo la va tranquil·litzar. "En el tema dels filats [els filferros amb ganivetes de la tenca de Melilla], em va dir que l'Església no faria marxa enrere. Sobre els atacs dels ultres, em va confirmar que a Roma hi ha un dossier enorme amb cartes que demanen el meu cap".

Després de la seva trobada, la religiosa ha sol·licitat una entrevista amb el papa Francesc. El mateix Bergoglio, en cercles íntims, ha comentat que els mateixos grups que critiquen persones com Caram abans ho feien contra ell mateix. "Ara no s'atreveixen perquè ell és Papa", afegeix la religiosa. Caram presentarà a Francesc un projecte per a un pacte nacional per la pobresa a Catalunya, per al qual compta amb el suport de la majoria dels grups polítics i socials.

Cargando
No hay anuncios

"No em ficaré en política com Teresa Forcades"

Alguns esperen que el seu cas sigui semblant al de Teresa Forcades, que podria demanar una dispensa al seu orde per presentar-se a les eleccions del 27-S. "Que se n'oblidin. El cas de la Teresa és diferent al meu. Jo no em ficaré en política, i tampoc deixaré de ser monja. No tinc amants, no sóc pederasta, no sóc corrupta, no m'enduc diners... però tampoc deixaré l'Evangeli ni l'aposta per lluitar pels més pobres".

Cargando
No hay anuncios

Precisament, la monja benedictina Teresa Forcades, impulsora de Procés Constituent, està decidida a presentar-se a les eleccions del 27-S com a cap de llista d'una candidatura de confluència. En una carta dirigida a les assemblees de Procés Constituent, Forcades proposa "aprovar la necessitat d'una candidatura de confluència i postular-se com a candidata".

La impulsora de Procés Constituent explica que no s'havia plantejat presentar-se fins ara perquè creia que per fer-ho havia de deixar de ser monja, però ara, assegura, s'ha obert la possibilitat de demanar un permís al monestir per un any ampliable a dos i poder-se presentar.