Política20/12/2015

Xavier Domènech: "No hi ha llibertat ni igualtat si no hi ha fraternitat entre pobles"

La candidatura encapçalada per Xavier Domènech ha guanyat a Catalunya, que es confirma com un dels bastions a l'Estat del partit de Pablo Iglesias

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaL'eufòria ha marcat la nit al poliesportiu de l'Estació del Nord, on En Comú Podem, la candidatura ençapçalada per l'historiador Xavier Domènech ha muntat el seguiment dels resultats del 20-D. Amb l'escrutini gairebé acabat, la formació (que agrupa Podem, Barcelona en Comú, Iniciativa, EUiA, i Equo) s'ha imposat a Catalunya, amb uns 850.000 vots (24,7%), i podrà formar un grup parlamentari propi, amb 12 diputats, el més gran dels que representen Catalunya. El vot a Podem s'ha concentrat sobretot a l'àrea metropolitana, però ha obtingut representació a totes les circumscripcions. Catalunya es confirma, doncs, com un dels feus de Podem, que també ha guanyat al País Basc i tindrà 69 diputats a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Domènech ha comparegut quan gairebé s'havia acabat l'escrutini, acompanyat per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i tots els membres de la candidatura, que han estat rebuts per centenars de persones amb el crit de "Sí se puede". "Quan va començar aquesta aventura fa dos mesos, ens deien que seríem cinquena força a Catalunya; nosaltres dèiem que guanyaríem... i hem guanyat!", ha proclamat. "Sou màgics: en dos mesos una nova força política catalana ha guanyat les eleccions a Catalunya, ha guanyat el sí als drets socials i el sí al referèndum", ha dit. El cap de llista d'En Comú Podem ha destacat que a l'estat espanyol 7 milions de persones han votat a favor del dret a decidir dels catalans: "no hi ha llibertat ni igualtat si no hi ha fraternitat entre els pobles", ha refermat. I s'ha felicitat dels resultats de Compromís a València i de Marea a Galícia, i de Podemos, que han protagonitzat una remuntada històrica. "A Catalunya s'obre un nou cicle polític: els que protagonitzaven un debat de poder i no de país han quedat enrere. Ja hi ha una majoria social per canviar les retallades i la corrupció. Des del catalanisme popular, d'una Catalunya mestissa", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Domènech ha destacat l'enfonsament de PP, PSOE i Ciutadans: "el bipartidisme ha mort, i ja era hora. Ciutadans, el partit de l'Íbex 35 i dels bancs, ha begut oli, gràcies a nosaltres". I ha augurat: "Serà complex, però hem obert uns nous temps constituents".

Ada Colau, "orgull"

Cargando
No hay anuncios

A diferència de les eleccions catalanes del 27-S, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha implicat a fons a la campanya arreu de l'Estat. "Orgull, de les dones, de les migrades, de les treballadores i d'aquest candidat i del grup municipal que ha millorat els resultats" respecte de les eleccions locals, ha dit Colau. "El més important és que avui la ciutadania ha fet un cop de puny sobre la taula i ha dit que els recursos i els serveis públics són nostres. Ha començat una revolució democràtica. Els objectius han d'estar per davant de les sigles, i a partir d'aquí construïm", ha reblat.

El discurs de Pablo Iglesias retransmès per TV3 s'ha seguit amb crits i aplaudiments, quan s'ha referit al "blindatge constitucional dels drets socials" i la "moció de confiança al govern per mandat ciutadà". Tot i que Iglesias no ha citat com a "immediat i imprescindible" la celebració del referèndum d'independència de Catalunya a què s'havia compromès, els assistents han celebrat que constatés que Espanya és "un país plurinacional".

Cargando
No hay anuncios

En Comú Podem ha fet una campanya marcada pel missatge de canvi que ha començat als ajuntaments i el compromís de convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya, constituirà un grup parlamentari propi al Congrés, que podria ser el més important dels que representen Catalunya.

Un any de muntanya russa

Cargando
No hay anuncios

La jornada ha contrastat com la nit al dia, amb les cares llargues de la jornada electoral a Catalunya, quan Catalunya Sí que es Pot, liderada pel dirigent veïnal Lluís Rabell, va quedar en quart lloc, igualant els resultats d'ICV. Dirigents de la formació reconeixen que aquests mesos han estat com una muntanya russa: primer el triomf de Colau a l'Ajuntament de Barcelona; després el mal resultat de les catalanes, quan Ciutadans es va imposar a Nou Barris, un dels feus de Podem; i ara la victòria a Catalunya, segons els sondejos. ¿En un moment de crisi del bipartidisme que donava una bona oportunitat a les formacions emergents, què ha canviat? Una confluència de factors: d'una banda el fet que la candidatura fos l'única a nivell estatal -juntament amb IU-, compromesa amb la celebració del referèndum a Catalunya, una proposta que a les eleccions catalanes, en clau de plebiscit, sonava tèbia per a l'independentisme. "Si es confirma que sis milions de persones a l'Estat defensen el referèndum, vol dir que no estem sols a l'altra banda de l'Ebre", constata a l'ARA.cat David Companyon. També ha pesat el "factor Colau", que ha aportat a la candidatura el seu contingut social i més pes mediàtic. I alhora el nou candidat de la formació, Xavier Domènech, que ha guanyat credibilitat als debats, amb una campanya menys crispada que la del 27-S. El fet que la CUP no hagi presentat candidatura a les eleccions generals pot haver reforçat també el resultat d'En Comú Podem.