Qui són els escuders d'Oriol Junqueras en la nova direcció d'ERC?
Elisenda Alamany serà la número dos del partit i també la portaveu
BarcelonaLa nova executiva que pilotarà Oriol Junqueras es va reunir per primera vegada aquest diumenge, tot just l'endemà de la victòria ajustada que va obtenir el nou president d'Esquerra. Aquest dilluns al matí s'ha reunit la comissió permanent, el nucli més reduït de la direcció que es reuneix cada setmana i dilluns que ve ho tornarà a fer l'executiva. Després del divorci amb Marta Rovira, de qui s'ha rodejat Oriol Junqueras?
Elisenda Alamany
La portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona es va convertir dissabte en la nova número dos d'Esquerra. Elisenda Alamany és la nova secretària general dels republicans i també qui exercirà de portaveu del partit. A banda de ser, doncs, una de les cares més visibles de la formació a partir d'ara, Alamany també s'haurà de posar l'organització a l'esquena, perquè és sobre qui recaurà bona part de la tasca de reconstruir un partit profundament dividit. Amb els resultats de dissabte a la mà, hi ha gairebé la meitat de la militància que no fa costat a Oriol Junqueras com a nou líder de la formació: un 42,2% va votar Xavier Godàs i un 5,6% va votar en blanc.
Alamany haurà de combinar el barret de secretària general del partit amb el de portaveu dels republicans al consistori barceloní. Una de les primeres carpetes que haurà d'obrir la federació de Barcelona -però que també haurà de gestionar la direcció nacional- és si ressuscita el pacte per entrar al govern de Jaume Collboni. Alamany era una de les defensores de l'acord.
Diana Riba
L'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, té el càrrec d'adjunta a la presidència, el que de facto la converteix en la número tres del partit. Des que l'any 2019 va arribar al Parlament Europeu com a diputada dels republicans, Riba ha anat fent créixer la seva vinculació amb ERC, fins que aquest mes de juliol va anunciar que finalment es feia militant del partit. La tasca de Riba no serà tan orgànica, sinó que es vol dedicar més a l'àmbit institucional i també de relacions internacionals aprofitant la seva tasca al Parlament Europeu.
Oriol López i Arés Tubau
De la secretaria general que pilotarà Elisenda Alamany penjaran dues secretaries generals adjuntes que ocuparan Oriol López i Arés Tubau. Tots dos han format part del nucli dur de la candidatura d'Oriol Junqueras al llarg dels últims mesos. López, exregidor de Mollet del Vallès, ja havia format part de l'anterior executiva com a vicesecretari general de coordinació interna. De fet, la tasca que exercirà a partir d'ara serà també eminentment orgànica: muscular el partit al territori. Oriol López treballarà al costat d'Arés Tubau, exregidora de Rubí, que també pilotarà les polítiques de feminisme i LGTBI+.
Pau Morales, entre els nous vicesecretaris
Junqueras, Alamany, Riba, López i Tubau seran les cinc cares principals que dirigiran ERC, però d'elles pengen vuit vicesecretaries més que completen la plana major de l'executiva. Pau Morales, fins ara secretari d'organització, assumirà les vicesecretaries generals d'organització, finances i lluita antirepressiva. L'exdiputat ha estat també un dels puntals de la campanya d'Oriol Junqueras per arribar a la presidència del partit. Entre aquestes vuit vicesecretaries també hi haurà Joan Plana (estratègia), Norma Pujol (de polítiques sectorials), Laura Castel (coordinació de cambres legislatives), Laura Pelay (món del treball, economia, ciutadania i partit obert), Isaac Albert (comunicació), Solés Carabassa (món rural) i Santi Valls (municipalismes).
Lluís Salvadó
L'expresident del Port de Barcelona no forma part de la nova executiva d'Oriol Junqueras, però és una de les persones que ha capitanejat l'estratègia de la seva candidatura en els últims mesos. Salvadó ha estat al costat de Junqueras des que el 2011 va assumir les regnes del partit, tant a la direcció d'Esquerra com al Govern. De fet, va ser secretari d'Hisenda de la conselleria d'Economia que va pilotar Oriol Junqueras durant l'1-O i és una de les persones que van ser processades pels preparatius del referèndum.
Joan Tardà
Joan Tardà ha estat un dels suports més fidels a Junqueras al llarg de les últimes setmanes. L'exdiputat al Congrés tornarà a formar part del consell nacional d'Esquerra -va ser el membre més votat per la militància- i també ha acceptat la tasca que li va encomanar Junqueras: presidir la "comissió de la veritat" per esclarir l'escàndol dels cartells contra els Maragall i l'estructura B. Tardà va ser una de les veus més vehements a l'hora de demanar explicacions per aquesta qüestió.
Gabriel Rufián
El portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha mantingut la lleialtat a Oriol Junqueras durant tots aquests últims mesos de guerra interna. Tot i que ha tingut un perfil baix durant la campanya, Junqueras continua confiant en Rufián perquè sigui el rostre dels republicans al Congrés dels Diputats.
Canvis al Parlament?
Josep Maria Jové i Marta Vilalta són les dues cares que piloten el grup parlamentari d'ERC al Parlament. Tots dos han donat suport a Nova Esquerra Nacional -Jové formava part també de la candidatura- i sobre ells s'han situat tots els focus al voltant de la seva continuïtat. Com va fer dissabte, aquest dilluns Junqueras tampoc ha volgut avançar si hi haurà canvis al capdavant del grup parlamentari. "Procurarem que tot allò que hàgim de fer, ho fem amb màxim consens, buscant continuïtat i renovació -ha afirmat-. Trobarem la manera de combinar les coses de la millor manera". La número dos d'ERC al Congrés i membre de la candidatura de Nova Esquerra Nacional, Teresa Jordà, ha assegurat que està "convençuda" que no hi haurà una "purga" de càrrecs: "Ens necessitem tots".
Ara bé, sí que ha lamentat que aquest dilluns no ha estat convidada a la primera reunió de la permanent de l'executiva, un espai on abans participava com a portaveu adjunta d'ERC al Congrés. "Haurien de convidar els presidents de les cambres", ha defensat. "Calma i tranquil·litat", ha receptat Alamany en la seva primera roda de premsa com a secretària general i portaveu. La dirigent republicana ha recordat que la permanent es va decidir en l'executiva telemàtica que es fa fer aquest diumenge a la tarda, però s'ha obert a fer "els canvis que pertoquin". Tot i que ha tornat a estendre la mà a la resta de candidatures, Alamany no ha concretat com les integraran en òrgans com la comissió d'avaluació de pactes amb els socialistes ni tampoc per redactar les ponències organitzatives i polítiques.