On són les dones d'ERC?
BarcelonaNúmero 2. És fins ara el sostre per a una dona a ERC, i tot apunta que això continuarà igual en el futur immediat. Les precandidatures per presidir el partit es van donant a conèixer i totes comparteixen una característica: un home al capdavant.
Oriol Junqueras, Xavier Godàs, Alfred Bosch i Xavier Martínez són ara per ara les persones més ben situades per optar a la presidència en les seves respectives candidatures, que no acabaran de definir-se fins al 15 d’octubre, quan se sabrà quines aconsegueixen prou avals per passar el tall. Godàs ha sigut l’últim a incorporar-se a la llista en una candidatura, Nova Esquerra Nacional, que planteja "feminitzar els lideratges i els espais de presa de decisió". Presenten tres dones en una cúpula que volen que formin quatre persones, però el president seria l’únic home. Tot i que no és obligatori per estatuts, tot apunta que hi haurà quatre candidates a secretària general. Quatre aspirants a número 2.
Marta Rovira ha ocupat aquest càrrec des del 2011 i, de fet, ella és la dona amb més poder a la història del partit. Abans els presidents i els secretaris generals sempre havien estat homes. Fa tretze anys va trencar un sostre de vidre de la mà d’Oriol Junqueras, que hi va confiar per fer tàndem i superar una etapa de profunda crisi a la formació. I des que Junqueras va dimitir al mes de juny –per tornar-se a presentar al novembre– ocupa de forma interina la màxima representació dels republicans. Rovira ja va anunciar que no seguirà en primera línia a partir del congrés del partit. Durant l’última dècada ha estat també número 2 de la candidatura d’ERC a les eleccions catalanes el 2012 i també el 2017. "Va sent hora que en aquest país una dona estigui al capdavant", va dir llavors el número 1, Junqueras, conscient que des de la presó no podria ser el candidat efectiu que necessitava el partit. Set anys després, encara no ha arribat el moment que vaticinava ni per al país ni tampoc per al partit.
Espais de poder
No estan al capdavant de l’organització, però les dones d’ERC han anat conquerint espais de poder. Tot i que són minoria al partit –una situació que es repeteix en la gran majoria de les organitzacions polítiques, en què militen més homes–, Esquerra té al Parlament (11 de 20) i al Congrés (4 de 7) més diputades i també tenia més conselleres (8 de 14) al Govern de Pere Aragonès. Falta l’últim pas. ERC és l’únic dels partits catalans que no ha tingut mai una dona a la cúspide de l’organització. És cert que al PSC la presidència de Núria Marín va ser simbòlica –el càrrec important és el de primer secretari– i que a Junts, malgrat que Laura Borràs sigui la presidenta, és Carles Puigdemont qui porta la batuta. Aquests tres són, a més dels partits més grans, també els únics que no han posat mai una dona de número 1 a les llistes del Parlament. Quan acabi l’interinatge de Marta Rovira, la imatge d’ERC continuarà sent la d’un home, per molt coral que sigui el lideratge.
Els detalls
Aquesta setmana a ERC s’han presentat dues candidatures. Militància Decidim i Nova Esquerra Nacional. Internament, a aquesta última se l’ha batejat com a NEN o NENa per les seves sigles i dijous passat, abans de començar la presentació al Parc de la Colònia Castells de Barcelona, van tenir una simpàtica coincidència quan diversos nens que sortien d’escola van estar una estona jugant amb els micròfons.
Les eleccions van ser al maig, però el Parlament tot just s’acaba de posar a funcionar amb diputats nous i també canvi de consellers. Divendres, a la comissió d’Exteriors, la presidenta, Neus Comes, tenia alguna dificultat per identificar-los. Al conseller d’Exteriors, Jaume Duch, el va anomenar Josep (va rectificar ràpidament) i tampoc la va encertar a la primera amb el diputat García Barrio (es diu Berrio).