Política06/02/2012

Solidaritat Catalana demana una comissió d'investigació sobre el cop d'estat del 23-F

Alfons López Tena i Uriel Bertran han explicat que la informació reservada de la majoria d'estats democràtics del món es "desclassifica" després d'alguns anys. Tot i això, han lamentat que a Espanya no succeeixi el mateix

Efe
i Efe

BarcelonaSolidaritat Catalana per la Independència (SI) demanarà al Parlament que s'obri una comissió d'investigació sobre l'intent de cop d'estat del 23 de febrer de 1981, amb la finalitat d'aclarir els fets, les implicacions, el paper del Rei i les conseqüències que va tenir.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han explicat en una roda de premsa els diputats Alfons López Tena i Uriel Bertran, la informació reservada de la majoria d'estats democràtics del món es "desclassifica" després d'alguns anys, tot i això, a Espanya, no succeeix el mateix, motiu pel qual Solidaritat vol que es creï una comissió d'investigació parlamentària.

Cargando
No hay anuncios

Cas 'Speigel'

Aquesta petició es produeix després que la revista alemanya 'Der Spiegel' hagi publicat aquesta setmana informació reservada sobre el cop del 23-F a Espanya, entre ella un cable de qui era ambaixador alemany a Espanya en què interpretava que el rei Joan Carles va mostrar "comprensió" cap als colpistes.

Cargando
No hay anuncios

Solidaritat defensa la necessitat que en seu parlamentària s'investigui tant els antecedents, com la preparació, els implicats, la trama i les posteriors conseqüències polítiques.

Efectes sobre Catalunya

Cargando
No hay anuncios

Segons López Tena, encara que l'intent de cop d'estat sobrepassa el marc polític i institucional català, entre els objectius dels colpistes figurava suprimir la Generalitat i, a més, mesos més tard va ser aprovada la Llei d'Harmonització del Procés Autonòmic (LOAPA), que afectava les competències de l'autonomies.

Solidaritat vol que a la comissió d'investigació es descobreixi el paper que van tenir les diverses institucions, tant catalanes com de l'Estat, i entre aquestes últimes, la monarquia, per la qual cosa es demanaria la compareixença del Rei Joan Carles a fi de determinar la seva actuació en aquells moments.

Cargando
No hay anuncios

Documentació pública

A més, Solidaritat es proposa presentar una moció al Parlament perquè sigui debatuda a la comissió d'assumptes institucionals amb la finalitat que des d'ella s'insti totes les institucions a fer pública tota la documentació relacionada amb el cas.

Cargando
No hay anuncios

Perquè sigui creada una comissió d'investigació al parlament català cal que ho sol·licitin com a mínim dos grups. Si fossin tres, la petició ja és vinculant i ha de crear-se de forma forçosa, per la qual cosa, Solidaritat començarà aquest dilluns mateix a mantenir contactes amb altres formacions a fi que recolzin la seva proposta.