Sol Daurella, Xavi Hernández i Jordi Savall, 3 dels 39 nous ambaixadors de Catalunya
Formen part del nou Consell Consultiu del Diplocat que s'encarregarà d'aportar la seva experiència internacional per donar a conèixer el país al món
BarcelonaLa marca Barcelona té molta força a tot el món, però a la marca Catalunya li cal encara una empenta. El Diplocat (Diplomàcia Pública de Catalunya) té dins els seus objectius projectar el país per tots els racons del planeta, i per aquest motiu ha creat un Consell Consultiu de 39 “savis i notables” –en paraules del secretari general del Diplocat, Albert Royo– que obrin les portes del món a Catalunya. Aquest Consell s'ha constituït aquest vespre formalment en la reunió anual del ple del Diplocat, celebrat a la sala Tàpies del Palau de la Generalitat, amb la presència de 28 dels 39 membres, a més del president del Govern, Carles Puigdemont, i el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.
El Diplocat explica que han escollit aquestes persones per la seva “influència internacional” en diferents camps i repartits per diferents regions del món. Bona part són catalans universals, com Xavi Hernández, Josep Carreras, Jordi Savall o Carme Ruscalleda, que viatgen per tot el món fent bandera dels seus orígens, i altres, d'estrangers “catalanòfils” com Arturo Sarukhan –ambaixador de Mèxic als EUA entre el 2007 i el 2013–, Mary Ann Newman –directora executiva del Farragut Fund for Catalan Culture als EUA– o Ambler Moss –ambaixador dels EUA a Panamà (1978-82), vicecònsol dels EUA a Barcelona (1964-1966)–. I altres com Sol Daurella –presidenta de Coca-Cola European Partners i cònsol honorària d’Islàndia a Espanya–, Francesc Claret –director de planificació i estratègia del departament d’Afers Polítics de les Nacions Unides– o Xavier Sala i Martín –catedràtic d’Economia de la Columbia University de Nova York.
El president Carles Puigdemont ha demanat als membres d’aquest nou Consell que “aprofitin la seva gran capacitat de projecció cap a l’exterior i experiència internacional per ajudar-nos a obrir portes al món i que es valori la feina que fem". En la mateixa línia ha parlat el conseller Raül Romeva: “aquest Consell Consultiu ens ha de permetre guanyar capacitat d’incidència internacional i presentar els actius del país en l’escena internacional”.
Al marge del procés
Albert Royo (Diplocat) desvincula aquest Consell Consultiu del procés independentista que viu el país, i per això diu que entre els 39 membres hi ha una “barreja de sensibilitats ideològiques”. “Veient els perfils, molt potents i diversos, és difícil arribar a la conclusió que algú digui que defensaran el procés a nivell internacional. És un instrument que donarà suport al país més enllà de la conjuntura actual”, afirma Royo a l’ARA. Per tant, quines seran les funcions d’aquests “notables”? Assessorament per posicionar Catalunya en un país o regió concreta; que si identifiquen oportunitats pel país, que ho facin saber al Govern, i que avaluïn la feina que està fent el Diplocat a l’exterior. Aquest Consell Consultiu no té remuneració econòmica i el càrrec és per un període de quatre anys.
Consell Consultiu
Àmbit empresarial / econòmic
- Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola European Partners i Cònsol Honorària d’Islàndia a Espanya
- Joan Majó, conseller de la Comissió Europea (1989-94), ministre d’Indústria i Energia (1985-86)
- Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia de la Generalitat (2010-2016), secretari general de l’European Research Council (2009-10)
- Carme Ruscalleda, cuinera i empresària
- Pere Vallès, conseller delegat de Scytl
- Albert Castellón, fundador de The Catalan Lobster i CEO de la cervesera Moritz (2004-2016)
- Cristina Ventura, Chief Catalyst Officer a The Lane Crawford Joyce Group a Hong Kong
Àmbit esportiu
- Xavi Hernández, futbolista
- Àlex Corretja, tennista i entrenador de tennis
- Núria Picas, corredora de muntanya
- Araceli Segarra, alpinista
- Ivan Tibau, jugador d’hoquei patins i exsecretari general de l'esport de la Generalitat (2012-2015)
- Natàlia Arroyo, seleccionadora catalana futbol femení
Àmbit institucional / diplomàtic
- Andreu Claret, director executiu de l’Anna Lindh Foundation de la Unió per la Mediterrània (2008-2015)
- Francesc Claret, director de planificació i estratègia del departament d’Afers Polítics de les Nacions Unides
- Montserrat Feixas i Vihé, representant de l’ACNUR a l’Europa Central
- Stephan Koppelberg, cap de Comunicació en temes econòmics per a les representacions de la Comissió Europea als 28 estats membres (Brussel·les)
- Ambler Moss, ambaixador dels EUA a Panamà (1978-82), vicecònsol dels EUA a Barcelona (1964-1966)
- Arturo Sarukhan, ambaixador de Mèxic als EUA (2007-2013)
- Josep Manuel Suárez, delegat del Govern de la Generalitat al Regne Unit (2011-2016), director de l’Oficina del Banc de Sabadell a Londres (1995-99, 2003-09)
- Bodil Valero, diputada pel Partit Verd suec al Parlament Europeu (des del 2014), diputada al Parlament suec (2006-14)
Àmbit acadèmic / recerca
- Anna Veiga, professora de biologia i investigadora a la Universitat Pompeu Fabra, directora del Banc de Línies Cel·lulars del CMR[B]
- Carles Boix, Robert Garrett Professor of Politics and Public Affairs, Princeton University
- Carme Colomina, investigadora associada del CIDOB, professora al Col·legi d’Europa de Bruge
- Xavier Estivill, cap de la Unitat de Genòmica i Medicina Personalitzada de l’Hospital Universitari Quirón Dexeus.
- Esther Giménez-Salinas, doctora en dret i psicòloga, rectora de la Universitat Ramon Llull (2002-12), vocal del Consell General del Poder Judicial (1996-2001).
- Roderic Guigó Serra, coordinador del programa de bioinformàtica i genòmica del Centre de Regulació Genòmica
- Tomàs Marquès-Bonet, professor ICREA a la universitat Pompeu Fabra i vicedirector de l'Institut de Biologia Evolutiva (UPF/CSIC)
- Josep Ramoneda, filòsof, president de l’Institut de Recherche et d’Innovation (2009-2014), director del CCCB (1989-2011), director de l’Escola Europea d’Humanitats
- Xavier Sala i Martín, Catedràtic J.M. Grossman d’economia de la Columbia University a Nova York
Àmbit cultural / social
- Josep Carreras, tenor
- Marta Casals, fundadora i vicepresidenta de la Fundació Pau Casals, directora artística del Kennedy Center de Washington DC (1980-90), presidenta de la Manhattan School of Music de Nova York
- Mary Ann Newman, directora executiva del Farragut Fund for Catalan Culture in the United States
- Bel Olid, escriptora i presidenta de l’Associació Catalana d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), presidenta del Consell Europeu de Traductors Literaris (2013-15)
- Isona Passola, directora de cinema i de Massa d’Or Produccions, presidenta de l’Associació de Productors Independents del Mediterrani
- Jordi Savall, músic, ambaixador de la UE pel diàleg intercultural, Artista de la Pau del programa “Ambaixadors de bona voluntat” de la Unesco
- Lucía Caram, religiosa, impulsora del programa #Invulnerables
- Colm Tóibín, escriptor irlandès
- Matthew Tree, escriptor anglès en català