Els socis de Podem proven de fer un ‘grup perifèric’
Les alternatives són acabar amb les confluències partides entre el grup de Podem i el mixt o repartir-se la quota de Podem
MadridDes del primer moment el PP, el PSOE i C’s van deixar clar que no atendrien la petició de Podem de tenir un grup parlamentari liderat per Pablo Iglesias i tres més per a les coalicions en què s’ha integrat (En Comú Podem a Catalunya, Compromís al País Valencià i les Marees a Galícia). Cap d’ells volia quatre veus de l’esquerra alternativa a la cambra baixa i el reglament els empara a l’hora de negar aquesta possibilitat. En un últim intent de conservar la seva singularitat (a les aliances en què ha participat Podem hi ha altres formacions, com Barcelona en Comú, ICV, EUiA, Compromís o A Nova), ahir a la nit van plantejar al PSOE la possibilitat d’un grup de les confluències, que tindria un total de 27 diputats. Seria una solució per sortir del pas que, malgrat tot, no acabaria de complaure Iglesias per la potència del grup dels “perifèrics”, tot i que l’acceptaria. El termini per inscriure els grups acaba avui i les altres dues alternatives són acabar amb les confluències partides entre el grup de Podem i el mixt (la majoria de diputats valencians i gallecs volen preservar la seva personalitat, mentre que els catalans encara no s’han pronunciat) o repartir-se la quota de Podem. La seva veu quedaria, però, molt diluïda.
El líder i portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha assegurat que si es tornen a repetir les eleccions generals sí buscaran una fórmula que garanteixi a la confluència d'esquerres tenir presència pròpia al Congrés. "Hauríem de mirar quina fórmula fa ja impossible que una decisió política s'imposi sobre els nostres drets", ha assegurat en una entrevista a Telecinco. Això, ha reconegut, implica tornar a valorar la confluència amb Podem, tot i que ha recordat l'èxit que va obtenir l'aliança.
Els que sí que han rebut garanties del PP i el PSOE per tenir grup són Democràcia i Llibertat i ERC. Els republicans no necessitaran ni una interpretació generosa del reglament perquè ahir van anunciar que van inscriure el seu grup amb els dos diputats d’IU-UP i els dos de Bildu, que se sumen als nou del grup que lideraran Joan Tardà com a portaveu i Gabriel Rufián com a adjunt. Serà una aliança temporal i a fi i efecte que IU i l’esquerra abertzale puguin cobrar la subvenció del mailing electoral, que el Congrés només atorga als grups parlamentaris. La legislatura passada, quan IU va tenir grup i ERC no, la formació de Cayo Lara va permetre als republicans fer el mateix moviment. Ara, fruit de la bona relació, els independentistes els tornen el favor.