Política23/10/2014

Societat Civil Catalana alerta en un estudi que la secessió portaria Catalunya al "col·lapse" econòmic

L'entitat unionista pronostica un "descens als inferns", amb una caiguda del PIB de fins a un 23,5% i un atur del 34,4%

Efe
i Efe

BarcelonaSocietat Civil Catalana (SCC) ha presentat aquest dijous un estudi en què s'alerta que la secessió portaria a un "col·lapse" i una "crisi permanent" a Catalunya, amb efectes "catastròfics" com una caiguda del comerç amb Espanya, un 16% d'augment d'atur i 16.000 milions en retallades per la Generalitat. Sota el títol "Conseqüències econòmiques d'una hipotètica secessió de Catalunya", l'informe apunta que, amb un marge d'error del 15%, la independència provocaria una caiguda del 45% del comerç amb la resta d'Espanya, unes implicacions sobre el PIB "gravíssimes i permanents" i una reducció del 16% d'empleats.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha detallat el responsable de l'estudi, Ferran Brunet, membre de SCC i professor d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ha advertit que aquest procés portaria a un "col·lapse catastròfic" i un "descens als inferns", especialment davant la "incertesa" d'aquest procés. L'informe, en què han participat uns trenta economistes i experts, ha estat presentat per Brunet al Col·legi de Periodistes de Catalunya, al costat del vicepresident primer de SCC, Joaquim Coll, i el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona (UB), Francesc Granell.

Cargando
No hay anuncios

Coll ha demanat abandonar el "sentimentalisme i construir un debat serè i racional": "La pantalla en una hipotètica secessió seria de color negre. Podríem discutir si seria negre, gris, negre brillant, blau o ultranegre. Estem disposats a sacrificar una generació a canvi d'un futur que no sabem com serà?". L'estudi planteja que el comerç amb la resta d'Espanya cauria un 45%, mentre que amb la resta de la Unió Europea baixaria un 25% i, amb la resta del món, un 20%. A nivell bancari, a més, es produiria una fugida de dipòsits, un "corralito", escissió d'empreses i devaluació de salaris, a més de problemes de liquiditat en el conjunt d'entitats bancàries.

Deteriorament macroeconòmic

Cargando
No hay anuncios

La caiguda del PIB, a l'escenari més optimista, arribaria fins al 7,4%, mentre que d'altres escenaris més pessimistes eleven aquesta disminució fins a un 14,2% i fins i tot un 23,5%. D'altra banda, l'impacte en l'ocupació seria "molt greu", amb una destrucció de 447.000 llocs de treball, el 16 % de l'ocupació, pel que la taxa d'atur arribaria al 34,4 %.

El dèficit públic augmentaria fins al 10,3 % del PIB i el deute públic fins al 118 % del PIB, cosa que "situaria Catalunya entre els països més endeutats", mentre que "el greu deteriorament de les finances públiques obligaria a fortes retallades de la despesa pública de la Generalitat en partides claus", de 16.000 milions d'euros. "Les implicacions negatives en el balanç bancari farien inviable el finançament de pimes i suposarien una restricció financera insalvable", afirma l'informe, mentre que Catalunya perdria 500 milions d'euros a l'any en fons europeus, "cosa que reduiria un 16 % de la renda de les 59.000 masies" catalanes.