Política12/06/2019

Societat Civil Catalana escollirà el setè president en cinc anys

Josep Ramon Bosch renuncia a la presidència de l'entitat, que triarà el seu nou líder el 26 de juny

Ruth Pérez Castro
i Ruth Pérez Castro

BarcelonaNomés sis mesos després d'assumir el càrrec, Joan Ramon Bosch ha anunciat la seva voluntat de renunciar a la presidència de Societat Civil Catalana (SCC). Ha confirmat la seva decisió de marxar —com ja havia avançat l'ara— aquest dimecres al matí en una atenció als mitjans prevista per comunicar la direcció que haurà de prendre l'entitat d'ara endavant. Bosch, que va arribar a la presidència el 19 de gener d'aquest any, ha convocat una assemblea extraordinària de socis el 26 de juny per formalitzar la seva dimissió i escollir una nova junta directiva.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president sortint ha explicat que creu que ha complert "l'encàrrec" que va rebre quan va tornar a ser escollit per capitanejar SCC. Bosch ja n'havia sigut la cara visible entre l'any 2014 i el 2015, només uns mesos després de la presentació oficial de l'entitat al Teatre Victòria de Barcelona, el 23 d'abril del 2014, i sota el mandat provisional de José Rosiñol. Després de ser ratificat per l'entramat de socis, Bosch va mantenir-se al càrrec fins al 28 de setembre del 2016, quan unes acusacions per difondre missatges difamatoris a les xarxes socials contra dirigents independentistes amb un pseudònim el van fer caure.

Cargando
No hay anuncios

Rafael Arenas va agafar-li el relleu durant gairebé un mes, quan Mariano Gomà, fundador de Foro España, va pujar a la presidència el 25 d'octubre del 2016. Tan sols un any més tard, el 7 de novembre del 2017, José Rosiñol va recuperar el lideratge de l'entitat que havia ostentat el primer mes després de la presentació oficial de SCC. Poc més de 365 dies després, Rosiñol era destituït del càrrec —juntament amb tres membres més de la seva directiva— acusat de suposades irregularitats en la gestió. Va ser llavors quan Josep Ramon Bosch va tornar a ocupar la direcció de l'entitat.

Cargando
No hay anuncios

Amb la renúncia oficial anunciada aquest dimecres, Bosch ha donat per tancada la crisi interna que patia l'entitat i que havia fet aixecar sospites sobre la seva continuïtat al càrrec. De fet, a l'inici del 2019, l'entitat va patir la baixa del 20% dels seus membres i comptava amb 108 socis i 20.000 associats voluntaris. Mig any després, la xifra de socis s'ha duplicat i també s'ha eixamplat el nombre de voluntaris.

Cargando
No hay anuncios

Estratègia postelectoral

Més enllà dels canvis interns, que acabaran de concretar-se el 26 de juny amb l'assemblea extraordinària, el president sortint també s'ha referit als escenaris postelectorals. En aquest sentit, des de SCC advoquen per un pacte entre socialistes, populars i Ciutadans, a qui han demanat "generositat" per conformar un "pacte d'estat".

Cargando
No hay anuncios

Bosch ha indicat que, a hores d'ara, l'entitat encara no té establerta una posició clara sobre la conformació dels consistoris, que s'haurà de resoldre el dissabte 15 de juny. Tampoc en el cas de l'Ajuntament de Barcelona, tot i que, a títol personal, el president sortint ha manifestat que veuria amb bons ulls la continuïtat de l'alcaldessa en funcions, Ada Colau, ja que el candidat dels republicans, Ernest Maragall, encapçala un projecte "supremacista".

Sigui com sigui, en la roda de premsa que ha ofert l'entitat aquest dimecres, Bosch ha expressat la necessitat de "superar" la dinàmica dels blocs i ha criticat "els dos separatismes". "La solució del conflicte implica treballar en la millor tradició del catalanisme polític", ha reflexionat.

Cargando
No hay anuncios