El 1714 de Societat Civil Catalana obvia el Decret de Nova Planta

La plataforma unionista presumeix del suport d’Ignasi Guardans

El vicepresident primer de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll, durant l’acte de la plataforma per la Diada.
Gerard Pruna
10/09/2015
2 min

BarcelonaSi fa un any l’unionisme va entomar el repte de les grans manifestacions sobiranistes i va organitzar per primera vegada el seu propi acte a Tarragona, ahir Societat Civil Catalana (SCC) va evidenciar que l’experiència no va anar com esperaven i va optar per celebrar la seva pròpia Diada amb un acte de petit format. El vicepresident primer de la plataforma, Joaquim Coll, va justificar la marxa enrere al·legant que aquest any l’Onze de Setembre coincideix amb el primer dia de campanya de les eleccions del 27-S i “no és elegant ni pertinent fer un acte que pugui ser interpretat com a electoral”. Aquest cop SCC va convocar una jornada a l’auditori de la Pedrera que, amb el lema “Els altres 11 de setembre”, tenia com a principal objectiu rebatre “els mites de l’independentisme sobre 1714”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer a obrir foc va ser el mateix Coll, que va acusar els sobiranistes de tergiversar la història per justificar la independència i les eleccions plebiscitàries, que va titllar de “frau”. El dirigent de SCC, afí al PSC, va donar pas a un debat amb quatre historiadors més que van rebutjar la “visió única” de la història que, van dir, s’ofereix a Catalunya. Curiosament, cap d’ells va fer al·lusió al Decret de Nova Planta ni a la pèrdua de les institucions. De fet, l’única referència a les conseqüències del 1714 la feia un fullet que s’havia distribuït abans entre els assistents i en què es defensava que després de la derrota Catalunya es va beneficiar de les reformes dels Borbons i que “de cap manera es pot dir que va perdre les seves llibertats”.

El mateix fullet carregava contra el fet que la Via Lliure es faci a l’avinguda Meridiana, creuant alguns dels “barris populars de Barcelona”, una decisió que atribuïen a un intent “del separatisme d’amagar el seu veritable menyspreu per la cultura espanyola”.

Més enllà del debat històric, el gran reclam era la participació de l’exeurodiputat de CiU Ignasi Guardans. Fins ara, la plataforma unionista havia atret als seus actes membres del PP, de Ciutadans i del PSC, però ahir van voler presumir de comptar entre ells amb un ex de CDC. Ell va ser l’encarregat de cloure l’acte, i ho va fer amb una intervenció en què va repartir retrets entre Catalunya i la resta de l’Estat per haver-se “caricaturitzat mútuament” fins a desvirtuar la imatge que els ciutadans tenen uns dels altres. Guardans, però, va guardar els dards més durs per als independentistes, a qui va acusar de comportar-se com els “euroescèptics britànics amb la UE”, mentint sobre el que suposa seguir a Espanya per augmentar adeptes.

El “somni espanyol” de Rivera

A la mateixa hora que SCC celebrava el seu acte, Ciutadans presentava a Barcelona les seves propostes contra la corrupció. El seu líder, Albert Rivera, va fer una crida perquè el 27-S “sigui la primera gran batalla per recuperar el somni i el miracle espanyol”. Entre les propostes que el seu partit planteja per lluitar contra la corrupció hi ha la de compensar a les persones que denunciïn casos de corrupció amb incentius com ara el cobrament d’un percentatge dels diners que es recuperin amb l’operació.

stats