BarcelonaSocietat Civil Catalana (SCC) ha recuperat un cert protagonisme després d’un període en què ha mantingut un perfil baix. La pandèmia i el desinterès de part de l’unionisme -la independència ja “no fa tanta por”, recorda una veu-, són dues causes de la davallada d’activitat de l’entitat que el 8 d’octubre del 2017 va organitzar la concentració unionista més multitudinària des del començament del Procés. Hi ha, a més, una tercera raó que no se li escapa a ningú: el canvi de color polític a la Moncloa. Els moviments de SCC solien anar compassats amb l’executiu de Mariano Rajoy, i l’entitat ha intentat fer equilibris per mantenir aquesta sintonia també amb el govern de Pedro Sánchez. Però la fredor de l’executiu socialista envers l’organització presidida per Fernando Sánchez Costa -que es queixa que la Moncloa no l’hagi rebut encara- han acabat portant SCC a concentrar-se dos cops en una setmana a les portes de la delegació del govern espanyol a Barcelona contra els indults als presos polítics.
“Al govern espanyol no li interessa SCC”. És una frase repetida per nombroses fonts de l’entitat. Altres ho matisen: “El PSOE ens vol, però ens vol petits”. Mentre que veus de l’òrbita socialista de l’entitat discrepen: “La relació és bona. És una qüestió conjuntural”. L’acostament de Sánchez a ERC ha implicat un allunyament de SCC, que a més ha passat per una crisi econòmica important: l’any passat es va veure forçada a l’ERTO i a abandonar la seu.
Veus consultades assenyalen que aquesta fredor també té un impacte indirecte sobre els recursos econòmics de l’entitat, que el 2017 tenia un pressupost de més d’un milió d’euros: en l’actualitat és de 300.000. “El finançament de SCC és privat, però el govern espanyol pot aportar contactes, connexions, i això es nota”, recorda una veu. “El que no pot ser és que tu no donis res i exigeixis”, assegura una altra font, en referència als equilibris que l’entitat ha de fer per mantenir cohesionada la junta directiva, com ara no assistir a la concentració de la plaça de Colón de Madrid aquest diumenge, tot i permetre als seus membres ser-hi a títol individual.
El fet que la manifestació del dimarts davant la delegació del govern es fes en nom de la “Mesa Cívica” i no de SCC també respon, segons diverses veus, a aquesta voluntat de no acabar de trencar ponts del tot amb els socialistes. “No volem ser líders al carrer en contra del govern espanyol”, adverteix una font, que tot i això lamenta: “El govern català no ens té en compte, i l’altre està pendent de pactar amb independentistes”.