Política 15/06/2019

El PSC torna a governar a Sabadell enmig de les protestes de col·lectius independentistes

Marta Farrés és la nova alcaldessa de Sabadell amb el vot de Podem

Sílvia Marimon
3 min
La socialista Marta Farrés parla amb el seu número dos a l'Ajuntament de Sabadell, Pol Gibert

SabadellDins la sala de plens de Sabadell, amb les portes de l'edifici del consistori ja tancades, s'hi respirava tranquil·litat, però a la plaça de Sant Roc hi ha hagut crits i protestes durant la constitució del nou ajuntament. L'ombra del cas Mercuri, pel qual està imputat l'exalcalde socialista de Sabadell, Manuel Bustos, planava dins i fora de l'edifici. No hi ha hagut sorpreses i, tal com estava anunciat, la socialista Marta Farrés ha sigut nomenada nova alcaldessa de Sabadell –la primera dona que ocupa el càrrec en tota la història municipal– amb el vot de la regidora de Podem. Farrés ha obtingut 11 vots, mentre que el candidat d'ERC, Juli Fernández, que tenia el suport de la Crida per Sabadell, n'ha obtingut 10. Farrés, doncs, haurà de governar en minoria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La nova alcaldessa de Sabadell ha dedicat el seu discurs a les dones que l'han precedit: "La revolució feminista és l'única revolució incloent i l'única que no ha vessat sang. Les meves primeres paraules són per a les dones combatives. Gràcies a totes elles, dones anònimes que no tenen plaques als carrers i a les places". Farrés també ha volgut deixar clar que té la mà estesa a totes les forces polítiques: "No vull perdre temps en debats partidistes. Ningú té el monopoli de les idees, no he arribat aquí per barallar-me". Farrés ha volgut donar les gràcies a Marta Morell, la regidora de Podem amb qui ha arribat a un acord per governar, i amb qui va compartir institut i classes a la universitat: "Amb la Marta ens entendrem", ha dit.

El regidor socialista Pol Gibert ha recordat que el 2015 la ciutadania va castigar durament el seu partit, però en aquestes eleccions han duplicat el nombre de vots: "El socialista ha recorregut un camí d'una nova generació", ha assegurat. "Els vots han donat un missatge inequívoc".

L'alcalde sortint i candidat de la Crida per Sabadell, Maties Serracant, ha remarcat que la ciutat no pot tornar enrere: "Farrés és hereva directa del govern Bustos, perquè durant 11 anys va tenir càrrecs i responsabilitats. La nostra intenció era que no tornessin aquelles formes de treballar. ERC, Podem i la Crida eren els qui podien garantir que continués l'acusació particular del cas Mercuri i garantir retribucions adequades i no els 70.000 euros que hi havia durant el govern del qual formava part Farrés".

Si a les 11 del matí eren els simpatitzants socialistes els qui feien cua, amb algunes banderes del PSC, davant el consistori per poder-hi entrar i donar suport a la nova alcaldessa, a partir de les 12 del migdia han sigut els col·lectius independentistes i els més crítics amb els socialistes els qui han ocupat la plaça. A fora hi havia un centenar de persones que han cridat contra el nou govern. S'han repartit adhesius en què es podia veure una fotografia de Farrés i Morell, i una altra amb la nova alcaldessa i Manuel Bustos, on es llegia: "Torna la màfia i aquest cop no ve sola".

La tensió s'ha allargat fins més tard de les dues del migdia. Alguns dels regidors han estat escridassats. La regidora de Podem, Marta Morell, que ha fet possible la investidura de Farrés, ha hagut de sortir escortada per la policia i els concentrats a la plaça l'han escridassat al crit de "traïdora".

Farrés, nascuda el 1981, es va afiliar el PSC, quan tenia tan sols 22 anys. Aquell mateix any, el 2003, va entrar com a regidora al consistori i va tenir diferents càrrecs durant el govern de Manuel Bustos. Va ser regidora de Joventut, Igualtat, Relacions Ciutadanes, Participació o Serveis Socials. El 2014, va participar en unes primàries contra Josep Ayuso, a qui Bustos va fer costat, i les va perdre. Ayuso avui era a l'Ajuntament amb altres exregidors socialistes, com Montserrat Capdevila.

stats